Ingezonden persbericht



P E R S B E R I C H T



plan voor zuidelijk deel noord-holland roept meer verkeer op

Zaandam, 3 juni 2002 De Milieufederatie Noord-Holland vreest een extra

groei van het autoverkeer in het zuidelijk deel van de provincie ten gevolge van het nieuwe streekplan voor dat gebied. Daarmee doorkruist het Provinciebestuur zijn eigen voornemens om broeikasgassen te verminderen. De milieuorganisatie verwacht dat de verkeerstoename een nadelige invloed zal hebben op de luchtkwaliteit en de volksgezondheid.

De Milieufederatie Noord-Holland schrijft dit in haar reactie op de Strategische Integrale Effect Rapportage (SIER) die het Provinciebestuur heeft opgesteld ter voorbereiding op het streekplan Noord-Holland Zuid. De Provincie koerst af op een plan met nieuwe steden en stadsuitbreidingen in de Bloemendalerpolder, de Bovenkerkerpolder en de Purmer. Hierdoor zullen nieuwe verkeersstromen worden opgewekt. Het alternatief van de Milieufederatie is de ontwikkeling van Almere als complete stad met meer woonruimte en meer werkgelegenheid. Ook wenst de Milieufederatie dat serieus nagedacht wordt over de ontwikkeling van Haarlemmermeerstad tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep. Het Groene Hart zou dan kunnen worden gespaard.

De Milieufederatie Noord-Holland waarschuwt de Provincie voor de ambities van de gemeente Amsterdam. Die stroken namelijk niet met het nieuwe streekplan. Amsterdam wil bedrijven van de noordelijke IJ-oever buiten de stad plaatsen en legt daarmee een claim op gebieden die de Provincie (voorlopig) open wil houden. Amsterdam wil de Machineweg aan het eind van het Westelijk Havengebied opschuiven en zodoende meer ruimte maken voor havens. Ook dat voornemen staat op gespannen voet met het beleid van de Provincie.

De Milieufederatie verwijt het Provinciebestuur dat het niet consistent is in zijn doelstellingen voor het nieuwe streekplan. Vorig jaar nog werd het doel geformuleerd als verbetering van de leefkwaliteit, met het fysieke, sociaal-economische en sociaal-culturele milieu als drager. De gelijkwaardigheid van milieu en economie die hierin doorklinkt, lijkt echter te zijn verlaten. Nu wordt als doel genoemd: versterking van de economische motor, met inachtneming van de leefbaarheid. De Milieufederatie Noord Holland keurt het vooropstellen van de economie af en pleit voor een evenwichtige ontwikkeling van wonen, werken en recreëren. Water en groen zijn net zo belangrijk als werkgelegenheid. Zij moeten als evenwaardige belangen door het Provinciebestuur worden behartigd.


Einde persbericht

---
Voor meer informatie Hugh Gallacher, telefoon 075-6351598