Technische Universiteit Delft

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Promotie

Biodiversiteit
3 juni 2002 | 16.00 uur
mw. M.D.T.M. de Jong | doctorandus in de biologie.
promotoren. | Prof.dr.ir. T.M. de Jong (fac Bk) en prof.dr. S.S. Blume (Univ. van Amsterdam)

Scheidslijnen in het denken over natuurbeheer in Nederland. Een genealogie van vier ecologische theorieën.
Het verdrag van Rio de Janeiro vraagt aan landen hun natuurlijke biodiversiteit te beschermen. De vraag is of wetenschappelijk valt aan te geven hoe dat doel bereikt kan worden. Dit proefschrift geeft, naar aanleiding van een onenigheid in de jaren zeventig over de beantwoording van deze vraag, een overzicht en de genealogie van vier verschillende ecologische theorieën die volgens deze studie door Nederlandse ecologen worden onderschreven: 1) de holistisch/vitalistische theorie, die wordt teruggevoerd op de entelechie van de embryoloog H. Driesch in 1898. Deze visie heeft zich als hoofdstroom gedurende honderd jaar weten te handhaven; 2) de dynamische theorie, ontwikkeld door L.G.M. Baas Becking in de periode rond 1930, parallel aan de ontwikkeling van de dynamische economische theorie door J. Tinbergen; 3) de cybernetisch theorie met als oorsprong het werk van J.L. van Soest, ontwikkeld vanuit het militaire onderzoek naar geleiding van projectielen rond de Tweede Wereldoorlog; 4) de chaostheorie, zoals in de zeventiger jaren verwoord is door de Nobelprijswinnaar I. Prigogine, vanuit zelfregulatie in organisch-chemische processen. Zowel Van Soest als Baas Becking hebben in Delft hun opleiding genoten. De holistisch/vitalistische theorie ziet natuur zonder mens naar een vastliggende samenstelling ontwikkelen. De cybernetische theorie kent meerdere evenwichten, die via terugkoppeling worden bereikt. Deze beiden achten de mens verantwoordelijk voor achteruitgang van de natuur, maar beschouwen hem tevens in staat tot herstel. De dynamische theorie beschouwt natuur als steeds veranderend, nooit in evenwicht. De chaostheorie ziet natuur als een schijnevenwicht, "ver van het evenwicht". Deze beide theorieën achten de mens slechts beperkt verantwoordelijk of in staat tot verbetering. Dit proefschrift beschrijft tevens de wijze waarop de vier theorieën in Nederland, vaak in mondelinge netwerken, zijn doorgegeven, waarbij de Signifische Kring, de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) en het Montessori-onderwijs een herkenbare rol hebben gespeeld. Milieufilosofen en -ethici blijken, onbewust, meestal voor de holistisch/vitalistische of cybernetische visie te kiezen, die de mens verantwoordelijk stellen voor de biodiversiteit in de natuur. De overheid maakt per ministerie een andere keuze. Het ministerie van LNV evenals het verdrag van Rio de Janeiro, kiezen in laatste instantie voor een ethisch standpunt. Daarbij lijken die wetenschappelijke onderbouwingen, die de menselijke maakbaarheid vooronderstellen, de voorkeur te genieten. Daarmee bepaalt de helft van de bestaande theorieën het merendeel van de politieke ideeën over natuurbescherming en over de wijze hoe biodiversiteit kan worden bereikt. De ideeën van de dynamische en van de chaostheorie worden daarbij zelden gehoord.

Voor verder lezen:

* M.D.Th.M. de Jong en C.L.Kwa (2000) "Ecological theories and Dutch nature conservation". Biodiversity and conservation 9:1171-1186
* Harrington (1996) Reenchanted Science. Holism in German culture from Wilhelm to Hitler. Princeton University Press, Princeton.

* D.J. Harroway (1967) Crystals, fabrics and fields. Metaphors of Organiscism in Twentieth Century Developmental Biology. Yale University Press, New Haven/London.

* S.E. Kingsland (1985) Modeling Nature. University of Chicago Press, Chicago.

* N.G. Roegen (1971) The entropy law and the economic process. Harvard University Press, Cambridge

* S.J. Heims (1991) The Cybernetic Group. MIT Press, Cambridge.
* N.K. Hayles (1990) Chaos Bound. Orderly disorder in contemporary literature and science. Cornell University Press. Ithaca/London.

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Communicatie & Marketing Groep / TU Delft
tel.: 015 2785454
fax.: 015 2781855
GSM: 06 20408176