Anti Racisme Informatie Centrum

Lezing van Marron-kenners Richard en Sally Price (VS) in Rotterdam

Zaterdag 1 juni

Wijkgebouw Odeon
Gouvernestraat 56
Rotterdam

De vermaarde Amerikaanse antropologen Richard en Sally Price geven op zaterdag 1 juni in Odeon (Rotterdam) een lezing getiteld "Maroons in Suriname and French Guiana: past, present, future". De engelstalige lezing is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis en actualiteit van de Marrons, een geuzennaam van de verschillende Afro-Surinaamse gemeenschappen woonachtig in de regenwouden. Manda'84, een Rotterdamse vereniging van Marrons, organiseert de lezing in het kader van het project "Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst".

Richard en Sally Price, verbonden aan de John Hopkins University, hebben vele jaren lang gewoond bij de Marron- gemeenschappen in de binnenlanden van Suriname en Frans Guyana. Doel van hun verblijf was het beschrijven en leren begrijpen van de cultuur van de Marrons. Hun studie van de Marrons en met name de Saramakaners leidde tot prachtige boeken zoals "Afro-American arts of the Suriname rain forest" (1980) en "De kunst van de Marrons, culturele vitaliteit in de Afrikaanse diaspora" (1999). Binnenkort zal van hun hand een nieuw boek verschijnen.

De avond wordt geopend met een korte inleiding door Eddy Dap, voorzitter van de Surinaamse Welzijnsstichting Tilburg, over de actuele situatie van de Marrons in Nederland. Na afloop van de lezing is er ruime gelegenheid om met de inleiders van gedachte te wisselen. Als gespreksleider zal daarbij optreden Vernon Daal.

Stichting Manda'84 organiseert voor de derde keer een lezing in het kader van het project "Gedeeld verleden gezamenlijke toekomst". In dit project werken Gemeentearchief, Gemeentebibliotheek, Wereldmuseum en Historisch Museum naast Manda'84 samen met andere organisaties zoals het Comite 1 Juli Rotterdam en het Historisch Genootschap Roterodamum.

Toegangsprijs: ¤ 3,-
Nadere informatie:
Stichting Manda Stichting Gedeeld verleden gezamenlijke toekomst F. Weewee, tel. 010-4231994 A. Cain, tel. 0343-443154 A. Poeketie tel. 010-2124337 W. Reijnierse, tel. 010- 4173746 Stg_manda_84@hotmail.com

Last update: 30-05-02