Ingezonden persbericht


Persbericht

Bezoekers gaan met een luchtvaartexpert 'achter de schermen' van Schiphol: Luchtvaartmuseum Aviodome organiseert Schiphol-Bustoer

Wat is de enige plek waar bus, trein én vliegtuig elkaars pad kruisen? Hoe worden vrachtcontainers gecontroleerd op explosieven? Hoe maak je zonder ongelukken de ramen van de immens hoge verkeerstoren schoon? En waarom is er op Schiphol één gebouw dat net zo goed beveiligd is als de Nederlandse bank? Op al deze vragen (en nog véél meer) geeft de Aviodome bustoer over de luchthaven Schiphol een antwoord.

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol nodigt bezoekers vanaf 1 juni uit om voor of na een museumbezoek, tijdens een bustoer van ruim een uur, kennis te maken met onze nationale luchthaven. Deelnemers brengen een bezoek aan de meest interessante plaatsen op Schiphol.

Oud en nieuw
Zodra de bus bij de Aviodome vertrekt wordt de 'oude' luchtvaart in het museum in verband gebracht met de moderne realiteit. Deelnemers aan de bustoer zien Schiphol door de ogen van een echte luchtvaartexpert; de rondleider is meestal een (oud-)medewerker van Fokker, de KLM, of van de Luchthaven Schiphol. De rondleiding en het verhaal van de gids tonen de dynamiek van het luchtvaartbedrijf en brengen het verhaal van de (moderne) geschiedenis van de luchthaven tot leven.

Hoogtepunten
De enige plaats op Schiphol waar u op één plek drie vervoermiddelen: de bus, de trein én het vliegtuig elkaars pad kunt zien kruisen, is slechts één van de vele interessante stops. Een ander hoogtepunt is een stopplaats bij één van de start- en landingsbanen. Deelnemers aan de Schiphol Bustoer kunnen hier op een spectaculaire manier vliegtuigen zien opstijgen en landen. De gids kan precies vertellen om welke vliegtuigtypes en luchtvaartmaat-schappijen het gaat. Ook gaat u een kijkje nemen bij de grootste luchtverkeerstoren ter wereld; een streng bewaakt gebouw dat omcirkeld wordt door een 'slotgracht', waarin zich de luchtverkeersleiders bevinden die het startende en landende luchtverkeer op Schiphol begeleiden. Dit zijn slechts enkele hoogtepunten uit de rondrit. Andere interessante stops zijn onder andere de voormalige Fokker-fabriek, de oefenplaats voor de luchthaven-brandweer met het oefenvliegtuig 'de Firefly', de vrachtterminal en het 'oude' Schiphol-Oost, vanwaar van 1920 tot 1967 het luchtverkeer vertrok.

Bij het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol is vanaf zaterdag 1 juni een gecombineerd toegangsbewijs te koop waarmee het museum kan worden bezocht én de Schiphol-Bustoer kan worden gemaakt (volwassen ¤12,50-, kinderen ¤10- en groepen vanaf 20 personen ¤ 10,50 en ¤ 8,00 p.p.). Iedereen die wil deelnemen aan de Schiphol-Bustoer moet minimaal twee dagen van tevoren reserveren. Voor reserveringen of meer informatie kunt u bellen: 020-406 8000 of e-mailen naar info@aviodome.nl. De Aviodome is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur en bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol-Centrum. Bezoekers kunnen goedkoop parkeren op de parkeerplaats P15 achter de Aviodome. Het museum ligt op 12 wandelminuten afstand van het NS-station Schiphol, waar ook andere Schiphol-attracties zoals Schiphol Plaza en het Panoramaterras gevestigd zijn.

Fotobijschrift: Het luchtvaartmuseum Aviodome organiseert vanaf 1 juni a.s. voor haar bezoekers de 'Schiphol-Bustoer': een verrassende busrit door de wereld van de internationale luchtvaart, rond en over de luchthaven Schiphol. (Foto vrij van rechten: Aviodome/Capital) Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, tel. voor de pers: 020-4067245 P.F.A. van de Noort, Jodie Staphorst en Ralph Fischer, 22 mei 2002.