NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Breiontwerpwedstrijd

Breiontwerpwedstrijd 2002
accessoires uitgevoerd op geavanceerde breimachine in Nederlands Textielmuseum


1 tot en met 30 juni 2002




Presentatie
Van 1 tot en met 30 juni wordt in het Nederlands Textielmuseum een presentatie gehouden van de resultaten van een ontwerpwedstrijd waar studenten van zeven academies in Nederland aan meededen.

De opdracht was het ontwerpen van een accessoire dat in breitechniek uitgevoerd moest kunnen worden. De recent aangeschafte computergestuurde Knitt & Wear breimachine (Stoll) in het museum werd hiervoor ingezet. Met deze machine is het mogelijk drie-dimensionaal over een breedte van 165 cm. te breien. De machine wordt aangestuurd door patronen die met CAD/CAM-apparatuur tot stand zijn gekomen.

De resultaten van deze breiwedstrijd zijn zeer gevarieerd, zowel in product als in de technische uitvoering. Uiteindelijk zijn er 25 ontwerpen ingestuurd, variërend van tassen, mutsen, shawls met verschillende gebruiksmogelijkheden tot een slipper, theekopjesketting , haarddeken of hedendaagse mof!
Elke student kreeg gedurende 1 dag de gelegenheid om, onder deskundige begeleiding, met het CAD/CAM-programma te werken en vervolgens een staal op de machine te breien.

Een jury, bestaande uit Edwin van den Hoek (free-lance stylist, o.a. voor De Bijenkorf), Huub Waulthers (museummedewerker breitechniek) en Caroline Boot (conservator kunst en vormgeving van het Nederlands Textielmuseum), heeft zes ontwerpen genomineerd. Deze werden de afgelopen weken in de definitieve uitvoering gebreid:
-Een superelastische buikband voor de zwangere vrouw - 'Buba'- en een babydraagzak in rood-zwart patroon, - van Henriette Driessens (Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht)

-Een sjaal/bolero in driedimensionaal 'keien' patroon - van Marta Eliseu (Rietveld Academie, Amsterdam)

-Een geraffineerde heuptas in zwart-wit patroon dat een samensmelting is van Nederlandse en Japanse motieven - van Afka Golsteijn en Haruka Matsuo (Rietveld Academie, Amsterdam)

-'Dromerige lentekreukels', een sjaal met verschillende reliëfs - van Floor Kuiper (Amsterdam Fashion Institute)

-Teenslippers met rozenmotief in fluoriscerend oranje: een origineel accessoire van Liselotte Pepping (Design Academy Eindhoven)
-Een tafelaccessoire voor bloemen of appels, dat als titel '3 maal 3' meekreeg - van Petra Rook/Kim Cornelius (Fontys/Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg)

Op 24 mei a.s. zijn tijdens het textielsymposium 'Fabric of Fashion' in het Centraal Museum in Utrecht de drie prijswinnende ontwerpen bekend gemaakt. Zij worden in oplage in het museum geproduceerd en zijn te koop in de museumwinkel.

'Museum in Bedrijf'
Deze ontwerpwedstrijd past goed in het beleid van het Textielmuseum. Het museum hanteert een bijzondere formule: het is een 'museum in bedrijf'. De textielmachines (zowel de historische als de geavanceerde/computergestuurde), en de kennis en ervaring van de aanwezige textielspecialisten worden ingezet voor de ontwikkeling en uitvoering van producten en kunstwerken.
Het streven is niet alleen gevestigde ontwerpers en kunstenaars deze mogelijkheid te bieden, maar ook studenten van academies. Zo mogelijk worden de producten in serie gemaakt en verkocht in het museum.

Voor informatie voor de pers:
Yvette Lardinois, PR & marketingmanager (di t/m vr) T 013 549 45 33 of 06 51 53 48 29
Email laryv@tilburg.nl of Caroline Boot, conservator kunst en vormgeving T 013 549 45 13. ww.textielmuseum.nl

21 mei 02 15:22