NIBUD Persbericht

Uitslag Vakantiegeld-onderzoek

In mei leggen alle vogels een ei Behalve de koekoek en de griet

Want die krijgen vakantiegeld

De meimaand is vakantiegeldmaand. Daarom hielden het Nibud en de Telegraaf van 5 tot 15 mei een enquête om na te gaan hoe Nederlanders met hun vakantiegeld omgaan. De enquête stond op www.nibud.nl en kon ook via www.telegraaf.nl ingevuld worden. Gedurende de onderzoeksperiode hebben 400 mensen de vakantiegeldenquête geheel ingevuld.
Hieronder de resultaten:

1. Ontvangt u dit jaar vakantiegeld? 97% ja
1,5% nee
1,5% ik weet het niet

De meeste mensen ontvangen vakantiegeld. Werknemers hebben er ook recht op. In de meeste gevallen gaat het om 8% van het jaarsalaris. Maar natuurlijk zijn niet alle Nederlanders zijn in loondienst. Dat bleek wel uit de opmerking van een deelnemer: Vakantiegeld krijgen? Nee ik betaal het alleen maar

2. Hoeveel vakantiegeld ontvangt uw totale huishouden ? 18% minder dan 1000 euro 24% tussen de 1000 en 1500 euro 18% tussen de 1500 en 2000 euro 16% tussen de 2000 en 2500 euro 7% tussen de 2500 en 3000 euro 13% meer dan 3000 euro
4% ik weet het niet

Uit deze percentages blijkt dat een representatief deel van de bevolking heeft meegedaan. De spreiding gaat redelijk gelijk op met de salaris spreiding.

3. Waaraan besteedt u het vakantiegeld dit jaar? 50% Aan vakantie, naar
7% Aan een grote aankoop, nl. 13% Ik betaal er openstaande rekeningen mee 4% Ik betaal er de dagelijkse uitgaven van 13% Ik los er schulden/leningen mee af 18% Ik zet het op een spaarrekening voor een uitgave later dit jaar 12% Ik zet het op een spaarrekening voor de toekomst 0,5% Ik beleg het bedrag 6% Ik weet het nog niet
7% Iets anders, nl.

Het totaal komt boven de 100% uit dit komt omdat de deelnemers meerdere opties aan konden kruisen.

Vakantie 2002
De helft van de deelnemers gebruikt het vakantiegeld ook echt voor de vakantie. De helft van deze mensen gaf ook de bestemming aan. Frankrijk met 22% (van de mensen die een bestemming aangaven). Nederland staat op de 2e plaats met bijna 20%. Daarna volgen Spanje (10%) en Turkije (6%).

Aankoop (2002)
Ruim 7% van de deelnemers doet een grote aankoop van het vakantiegeld. Het gaat in meerderheid over aankopen voor het huis. Verder zijn autos en elektrische apparaten favoriet. Rekeningen en Schulden (2002) Zon 25 % gebruikt het vakantiegeld om rekeningen te betalen en schulden te vereffenen. Velen hebben op het vakantiegeld gewacht. Vooral de lagere inkomens besteden hun inkomen aan afbetalingen.

Huishouden (2002)
4% van de huishoudens stopt het vakantiegeld in de huishoudpot. Het gaat dan vnl. om lagere inkomens. Sparen korte en lange termijn (2002) Meer dan 30% zet het vakantiegeld voor korte of langere tijd opzij. Hoe hoger het salaris hoe meer men opzij zet. Beleggen (2002)
Beleggen is niet meer populair. Nog geen half procent belegt het vakantiegeld.
Anders (2002)
Van de 7% die zegt het geld aan iets anders uit te geven zegt een opvallend grote groep dat het op gaat aan school/studie van de kinderen.

4. Waaraan heeft u het vakantiegeld vorig jaar besteed? 49% Aan vakantie, naar
6% Aan een grote aankoop, nl. 12% Ik heb er openstaande rekeningen mee betaald 7% Ik heb er de dagelijkse uitgaven van betaald 10% Ik heb er schulden/leningen mee afgelost 12% Ik heb het op een spaarrekening gezet voor uitgave later in het jaar
10% Ik heb het op een spaarrekening gezet voor de toekomst 0,5% Ik heb het bedrag belegd 2% Ik weet het niet meer 5% Iets anders, nl.

Vakantie (2001)
In 2001 besteedde net als dit jaar ongeveer de helft (1 % minder) het vakantiegeld ook daadwerkelijk aan vakantie.

Grote aankoop (2001)
Bij 6% ging het vakantiegeld in 2001 op aan een grote aankoop. Dit is 1% minder dan dit jaar. De aankopen waren ook vorig jaar meestal voor het huis. Vorig jaar stond de tuin op een tweede plaats en werd de auto minder genoemd.

Rekeningen en schulden (2001) 21 % van de deelnemers gaf aan het vakantiegeld vorig jaar te hebben uitgegeven aan openstaande rekeningen en schulden. Dit jaar zegt 25% van de deelnemers het vakantiegeld aan deze posten te gaan uitgeven. Dit zou het gevolg kunnen zijn van de invoering van de euro. Met daaraan gekoppeld het iets pessimistischer beeld van de eigen financiën.

Huishouden (2001)
In 2001 verdween bij 7 % van de deelnemers het geld in de huishoudpot. Dit jaar zegt 4% dat dit gebeurt. Het kan iets vertekenen. Mensen die niet meer weten waaraan ze vorig jaar het geld besteed hebben vullen waarschijnlijk makkelijk deze post in.

Sparen korte en lange termijn (2001) In 2001 heeft 22 % het vakantiegeld op een (spaar) rekening gezet tegen ruim 30% dit jaar. Het kan zijn dat mensen dit jaar nog optimistisch zeggen te gaan sparen en het dan net als vorig jaar toch uitgeven. Het kan ook zijn dat de mensen het dit jaar daadwerkelijk gaan sparen omdat ze voelen dat er zwaarder weer op komst is.

Beleggen (2001)
Beleggen was vorig jaar ook al niet meer populair. Ook in 2001 belegde slechts een half procent van de deelnemers het vakantiegeld.

Anders (2001)
In 2001 besteedde 5% van de deelnemers het vakantiegeld aan andere zaken. Waaraan werd iets minder ingevuld. Wel werd de school/studie van de kinderen weer het vaakst genoemd.

5. Wat heeft u liever?
92% eenmaal per jaar vakantiegeld 8% het vakantiegeld bedrag uitgesmeerd over het hele jaar

Opvallend is dat vrijwel alle deelnemers de voorkeur geven aan vakantiegeld boven salarisverhoging. Men wil de extra rijke maand dus behouden. De helft om lekker van op vakantie te gaan en de andere helft om extra uitgaven te doen, de gaten te dichten of te sparen.