Nationaal Dubo Centrum

zaterdag 1 juni 2002


2.1 Sociale Wijkvisie in duurzaam perspectief

De koppeling tussen sociale en fysieke maatregelen in de stedelijke vernieuwing komt moeizaam tot stand. De sociale wijkvisie kan hiervoor een handreiking bieden. André Ouwehand, een van de auteurs van de sociale wijkvisie, gaat in op de bijdrage die de sociale wijkvisie kan leveren aan het realiseren van duurzame stedelijke vernieuwing. Vervolgens komen initiatieven met en van bewoners aan bod. Willem Giezeman is initiatiefnemer van 'R4R: Bewoners voor vernieuwing'. R4R (Residents for Regeneration) is een nieuw, landelijk opererend netwerk van bewoners. Doel is bewoners van elkaar te laten leren. Opmerkelijke projecten uit verschillende steden worden overgedragen aan bewonersorganisaties, maar ook aan ambtenaren, corporaties, adviseurs en opbouwwerkers. Vanuit een gemeente worden ervaringen aangedragen met bewonersparticipatie en wijkbudgetten.


· Voorzitter: volgt

· W.G.M. Giezeman, Stichting R4R

· ir A.L. Ouwehand, Onderzoeksinstituut OTB
2.2 Duurzame stad in regionaal perspectief

Een workshop met als centrale vraagstelling: Hoe kan op het regionale schaalniveau een bijdrage worden geleverd aan duurzame stedelijke ontwikkeling? Aan de hand van case-presentaties van het KAN-gebied, de Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen en de Zuidvleugel zal de discussie gaan over duurzaamheid, stedelijke vernieuwing en regionale schaal. Wat voor benaderingen zijn er mogelijk aan de hand van deze voorbeelden? Discussie over concepten, maar ook over visie en ervaring vanuit een bestuurskundige invalshoek. Wie nam het initiatief, hoe is het georganiseerde en welke afspraken zijn er gemaakt? In de workshop geven de sprekers een korte toelichting op de eigen visie en ervaring, gevolgd door een paneldiscussie tussen de voorzitter, de sprekers en de zaal.


· voorzitter: J. Schrijnen, provincie Zuid-Holland (onder voorbehoud)

· dr ir L. Boelens, Urban Unlimited

· mw M.A.J. van der Tas, Gemeente Apeldoorn
· NN, Parkstad Limburg

2.3 Systeembenadering en transitiemanagement

De stad als systeem: Systeemdenken en het samenhangende concept transitiemanagement bieden een kader om duurzame stedelijke vernieuwing te realiseren. Derk Loorbach (ICIS) zal de systeembenadering en transitiemanagement uiteenzetten. Hij gaat in op de volgende vragen: Is een systeembenadering voor duurzame stedelijke vernieuwing mogelijk? Welke kenmerken (patronen, processen, dynamiek e.d.) verdienen een nadere uitwerking?
In deze sessie worden theorie en praktijk naast elkaar geplaatst. Maastricht, vaak aangehaald als een stad met een duurzame stedelijke ontwikkeling, dient als praktijkvoorbeeld. Vanuit de 'praktijk' zal Jos Simons, hoofd afdeling milieubeleid van de gemeente Maastricht, zijn mening geven over deze benaderingswijze voor duurzame stedelijke vernieuwing.


· voorzitter: ing. D.J. Joustra, NIDO
· drs D.A. Loorbach, ICIS - Universiteit Maastricht
· drs J. Simons, Gemeente Maastricht
2.4 De duurzaamheid van meervoudig ruimtegebruik

Is meervoudig ruimtegebruik duurzaam? Meervoudig ruimtegebruik als strategie lijkt op het eerste gezicht positief uit te pakken voor duurzaamheid. De Communities of Practice (COP' s) Vitale Stad en MixMax houden zich bezig met woonwijken van de toekomst. Het centrale thema is het tegengaan van de versnippering en verrommeling van het buitengebied. De COPs zetten hier alternatieve ruimtelijke strategieën voor nieuwe vormen van stedelijkheid tegenover en een mix van functies met een optimale dichtheid (meervoudig ruimtegebruik). In deze sessie worden eerst uitdagende presentaties over gegeven over de COPs. Vervolgens wordt de duurzaamheid daarvan kritisch tegen het licht gehouden, waarna het publiek de kans krijgt zich in het debat te mengen.

* voorzitter: ir P.J.A. van Esch, Grontmij Advies & Techniek
* ir G.A. Harmelink, Grontmij Advies & Techniek
* ir A.M. Biewenga, West8 Urban Design & Landscape Architects
terug naar overzicht stromen