Gemeente Maassluis

28-5-2002

Voorontwerp-bestemmingsplan uitsluiting seksinrichtingen in inspraak

In de periode van 24 mei tot en met 21 juni 2002 ligt het voorontwerp-bestemmingsplan Uitsluiting seksinrichtingen voor belangstellenden ter inzage in het informatiecentrum in de hal van het Maassluise stadhuis aan de Koningshoek. Gedurende deze termijn van vier weken kan iedereen zijn of haar mening hierover kenbaar maken.

Per 1 oktober 2000 is een wetswijziging van het Wetboek van Strafrecht in werking getreden, waarbij het bordeelverbod is geschrapt. Dat betekent dat de lokale overheden in Nederland zelf maatregelen zullen moeten nemen om een bedrijfsmatige uitoefening van prostitutie op ongewenste locaties tegen te gaan.
Om de exploitatie van prostitutie te kunnen beheersen en te reguleren beschikken gemeenten over een aantal instrumenten. Eén van de instrumenten is het voeren van een gericht ruimtelijk beleid, door de vergunningverlening aan seksinrichtingen te koppelen aan de aanwijzing van gronden en opstallen waar seksinrichtingen zich wel en niet mogen vestigen. Een absoluut verbod op de exploitatie van seksinrichtingen is niet aanvaardbaar omdat dit in strijd zou zijn met de grondwettelijke vrijheid van arbeidskeuze.

In Maassluis heeft het gemeentebestuur het voornemen om de exploitatie van dergelijke inrichtingen in de gehele gemeente te verbieden, met uitzondering van het gebied ten zuiden van de Vlaardingsedijk in Maassluis-Oost. Op deze locatie, opgenomen in het bestemmingsplan Aalkeetpolder, is via een bestemmingsplanwijziging maximaal één inrichting mogelijk. Daarom is een voorontwerp voor een paraplubestemmingsplan opgesteld. Dit plan is een aanvulling op de 21 in de gemeente Maassluis van kracht zijnde bestemmingsplannen. Bij een eventuele vestiging van een seksinrichting zal uiteraard nog aan een aantal nadere voorwaarden moeten worden voldaan. Verder moet rekening worden gehouden met een wijziging van het bestemmingsplan Aalkeetpolder op het moment dat duidelijk wordt of het gebied verder wordt ingericht als bedrijventerrein of anderszins.

Inspraak
Een bestemmingsplan kan pas door de gemeenteraad worden vastgesteld, nadat alle daarvoor in aanmerking komende belangen goed en in voldoende mate tegen elkaar zijn afgewogen. Voor een bestemmingsplan geldt dan ook dat op grond van artikel 6a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening een inspraakprocedure moet worden gevolgd. Tijdens de terinzageligging kunnen belanghebbenden hun mening over het voorontwerp-bestemmingsplan kenbaar maken. Voor dit plan is dat mogelijk in de periode van 24 mei 2002 tot en met 21 juni 2002. Een inspraakreactie kan zowel schriftelijk als mondeling worden ingediend. Schriftelijke reacties op het voorontwerp-bestemmingsplan kunnen worden gestuurd naar het College van burgemeester en wethouders van Maassluis, Postbus 55, 3140 AB MAASSLUIS.