Productschap Wijn
Nieuws
Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum nr. 6, jaargang 2002
Door René van Heusden
Europa - Harmonisering etiketten
De Europese Unie heeft een aantal voorstellen aangenomen die binnen
afzienbare tijd moeten leiden tot een voor consumenten begrijpelijker
systeem van etikettering voor wijnen die binnen de lidstaten
geproduceerd worden. Een en ander moet de werking van de interne
Europese markt en de promotie van kwaliteitswijn ten goede komen, zo
heet het in Brussel.
De nieuwe regels schrijven voor dat producenten behalve het
alcoholgehalte en de naam van de producent voortaan ook de naam van de
importeur op het etiket vermelden. Voor Europese wijnen die naar de VS
uitgevoerd worden was vermelding van die informatie al verplicht.
Frankrijk - Prijzen Bordeaux 2001 fors naar beneden
De primeurwijnen 2001 uit Bordeaux zijn tegen prijzen op de markt
gekomen die ruim onder het niveau van de oogst 2000 liggen. De
Bordelais hopen hiermee kopers te lokken die op dit moment niet staan
te trappelen om nog maar weer eens een oogst in voorverkoop aan te
schaffen. De markt lijkt immers verzadigd na de run op 2000.
De premiers crus - Haut-Brion, Lafite-Rothschild, Latour, Margaux en
Mouton-Rothschild verlaagden hun prijzen het meest. Ze boden hun 2001
en primeur aan de handel in Bordeaux aan voor 85 euro per fles. De
openingsprijs voor de oogst 2000 lag vorig jaar rond 135 euro. Dit
betekent dus een verlaging met 37%. In feite ligt dat percentage nog
hoger wanneer je bedenkt dat diezelfde premiers crus hun wijnen in
latere tranches tegen nog veel hogere prijzen aanboden en verkochten,
oplopend tot 250 euro per fles. Uiteindelijk betaalde de handel
gemiddeld zon 200 euro voor deze wijnen. Voor de 2001 ligt de
handelsprijs nu net even boven 100 euro, wat nog altijd 10% meer is
dan wat voor de 99-ers gerekend werd.
Ondanks de drastische verlaging is de vraag naar 2001 vooralsnog
beperkt. Het verkeert letterlijk en figuurlijk in de schaduw van het
topjaar dat juist op grote belangstelling van de kopers mocht rekenen.
Wat voor de premiers crus geldt, geldt ook voor de super seconds.
Prijsverlagingen variëren hier van enkele procenten tot meer dan 30%.
Ducru-Beaucaillou kwam bijvoorbeeld uit op 31 euro tegen 48 verleden
jaar, wat neerkomt op bijna 36%. Lynch-Bages daalde in prijs tot 24
euro, 31% minder dan de 35 euro voor de 2000.
Al is rood misschien niet zo koopwaardig, Sauternes en Barsac 2001
zijn dat wel. Zelden is de kwaliteit daar zo hoog en zo homogeen
geweest. Een jaar van superlatieven dus om niet te missen!
Frankrijk - Saint-Bris gepromoveerd tot AOC
Saint-Bris in de Bourgogne is gepromoveerd van VDQS naar AOC. De
kersverse appellation is in diverse opzichten een buitenbeentje in de
lange lijst van Bourgondische herkomstbenamingen. Ze ligt ver buiten
het kerngebied van de streek: even ten zuidoosten van Auxerre en ten
zuiden van Chablis. Het meest opvallend is echter dat de witte wijn
hier niet gemaakt wordt van chardonnay, maar van sauvignon blanc! Geen
gebrek aan rariteiten hier. Nog maar kort geleden promoveerde namelijk
ook het naburige Irancy tot volwaardige AOC, de enige voor rood in een
door witte gedomineerde regio.
Zuid-Afrika - Nieuwe wijnregio Prince Albert Valley
Zuid-Afrika krijgt er weer een nieuwe wijnstreek bij. Het is Prince
Albert Valley in de Oostelijke Kaapprovincie. Dit jonge gebied ligt op
zon 400 kilometer ten noordoosten van Kaapstad. Het dichtstbijzijnde
wijncentrum is Calitzdorp, bekend om zijn port. Ook Zuid-Afrikas
struisvogelhoofdstad Oudtshoorn ligt in de buurt. De Prince Albert
Valley is genoemd naar het dorp Prince Albert. Een interessant gegeven
is dat de wijnbouw hier de afgelopen jaren van de grond gekomen is
dankzij een Nederlands investeringsproject, Bergwater Vineyards.
Merlot is er tot op heden het belangrijkste druivenras.
Spanje - Nederland blijft tweede importeur van sherry
De producenten van sherry melden een goed jaar achter de rug te
hebben. Ze verkochten in 2001 in totaal 94,3 miljoen flessen, waarvan
er 76 miljoen geëxporteerd werden. Nederland importeerde in 2001 ruim
25 miljoen flessen sherry. Het komt daarmee op de tweede plaats achter
het Verenigd Koninkrijk, dat 27,5 miljoen flessen invoerde. Spanje was
in volume pas de derde markt met maar 18,5 miljoen flessen. De
smaakvoorkeuren per land verschillen sterk. In het Verenigd Koninkrijk
was de volgorde: 39,4% cream, 24,9% pale cream, 12,6% fino en 12,5%
amontillado. Favoriet in Nederland was medium met 50,6%, gevolgd door
fino met 42,5%. Spanje daarentegen heeft een uitgesproken voorkeur
voor manzanilla met 56,4%, gevolgd door fino met een aandeel van
27,4%.
Jerez kende in 2001 ook een uitstekende oogst, zowel kwalitatief
(gezonde druiven met perfecte rijpheid) als kwantitatief (3% meer
opbrengst dan in 2000).
Californië - Sauvignon in opmars: Anything But Chardonnay?
Tot voor kort leek in Californië voor witte wijn de positie van
chardonnay onaantastbaar. Daar lijkt nu echter toch wat verandering in
te komen. Voor het eerst in de geschiedenis is de prijs voor
chardonnay niet meer de hoogste in de staat. Sauvignon blanc, een
druif die jarenlang in de schaduw heeft gestaan, is nu op gelijk
niveau gekomen. Dit is voor een belangrijk deel te wijten aan de
overproductie van chardonnay, maar ook aan de stijgende populariteit
van de sauvignon. Steeds meer Amerikaanse wijndrinkers zoeken een
alternatief voor zware Chardonnays anything but Chardonnay. Een frisse
wijn met bescheiden alcohol die zich goed aan tafel laat drinken.
De conclusie van een recent gehouden Sauvignonsymposium was dat er in
Californië, ondanks het heersende optimisme, nog veel te verbeteren
valt aan de kwaliteit van de Sauvignon. Die zou aan kwaliteit kunnen
winnen wanneer de productie meer gericht zou zijn op concentratie en
intensiteit van het fruit. Dit betekent onder meer een dichtere
aanplant met een lagere opbrengst per stok en de keuze voor
wijngaarden met arme bodems.
Californië - Zinfandel geen officieel state fruit
Elke zichzelf respecterende Amerikaanse staat houdt er een hele rij
officiële symbolen op na, variërend van boom tot vis, van bodemsoort
tot vogel en wat dies meer zij. Fruitsoort bijvoorbeeld. Een poging om
de druif zinfandel erkend te krijgen als de officiële fruitsoort van
de staat Californië is gestuit op het verzet van afgunstige
aardbeien-, tomaten- en grapefruittelers! De indiener van het voorstel
zag in de Zin de belichaming van agrarische beschaving van het Westen.
Hij kreeg dan ook de steun van ZAP, de vereniging van Zinfandel
Advocates and Producers, die in de Californische hoofdstad Sacramento
zelfs een speciale proeverij voor parlementsleden organiseerde.
Afgevaardigden van districten met fruitteelt konden hierdoor echter
niet overtuigd worden. Ook een voorstel om dan maar de druif (zonder
meer) als symbool te kiezen haalde het niet. Wat er wel doorkwam was
het voorstel om van de eerste lentedag een vrije dag te maken als
erkentelijkheid voor de Californische agrarische sector in zijn
geheel.
Gezondheid - Rode wijn goed tegen verkoudheid?
Een recente Spaanse studie heft aan het licht gebracht dat
wijndrinkers minder kans hebben een verkoudheid op te lopen dan
geheelonthouders en drinkers van bier en gedistilleerd. spirits
drinkers. Volgens onderzoeker Dr. Bahi Takkouche, professor in de
epidemiologie aan de universiteit van Santiago de Compostela, biedt
het drinken van twee glazen wijn per dag, en dan met name rode, een
goede bescherming tegen verkoudheid. Het onderzoek liep van oktober
1998 tot september 1999 en richtte zich op 4287 personen in Galicië en
op de Canarische Eilanden. Deze varieerden in leeftijd tussen 21 en 69
jaar.
Iedere tien weken vulden de deelnemers vragenlijsten in met betrekking
tot hun rook- en drinkgewoonten, levensstijl en medische factoren.
Mensen met allergieën en astma werden van deelname uitgesloten,
evenals diegenen die bij het begin van het onderzoek al een
verkoudheid hadden. De overblijvende 4272 werd gevraagd symptomen,
zoals een lopende neus, niezen, hoesten, rillingen en hoofdpijn te
waarderen op een schaal van nul (geen symptomen) tot drie (hevige
symptomen).
Tijdens het verloop van het onderzoek deden zich 1353 gevallen van
normale verkoudheid voor. Deelnemers die 8 tot 14 glazen wijn per week
dronken bleken half zo veel verkoudheidsymptomen te hebben als
geheelonthouders en drinkers van bier of gedistilleerd. Degenen die
een tot zeven glazen wijn per week dronken hadden een derde minder
kans op verkoudheid. Ook wie meer dan 14 glazen per week dronk was
minder verkouden, maar volgens de onderzoekers waren er maar weinig
deelnemers die zo veel dronken (!?) en waren de gegevens daarom niet
betrouwbaar genoeg. De onderzoekers ontdekten ook dat wie alleen maar
rode wijn dronk de minste kans op een verkoudheid liep. Het
preventieve effect is mogelijk toe te schrijven aan de aanwezigheid
van ontstekingsremmende bestanddelen in wijn, zoals resveratrol.
Datzelfde resveratrol komt overigens ook in grote hoeveelheden voor in
(onvergist) druivensap...
Copyright © 1996-2002 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum