Gemeente Hoogeveen


---

31 mei 2002

Middelgrote gemeenten trekken aan de bel bij Van Boxtel

Wethouder Leistra reist maandag naar Den Haag voor een symbolische actie van het Platform Middelgrote Gemeenten bij minister Van Boxtel. Ook burgemeesters en wethouders van de andere 34 middelgrote gemeenten zijn maandag present. "De voorzieningen voor middelgrote gemeenten zijn in gevaar," is de boodschap.

De bestuurders nemen maandag elk een 'onmisbaar' puzzelstuk mee. Ze leggen samen een enorme puzzel voor de ingang van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksaangelegenheden, symbool voor de samenwerking van de 35 middelgrote gemeenten en de vele schotten in het totale beleid. Demissionair minister Van Boxtel van Grotestedenbeleid legt het laatste stuk van de puzzel.

Hij ontvangt vervolgens van de Zeister burgemeester R.G. Boekhoven - voorzitter van het Platform - het boekje 'Middelgroot; dé onmisbare schakel'. In dat boekje beschrijft het platform aan de hand van voorbeelden uit de praktijk de onmisbare schakel die zij zijn in een leefbare toekomst van Nederland.

Voorzieningen in gevaar

Volgens het platform komt zonder hulp van de rijksoverheid het gemeentelijk voorzieningenniveau van 35 middelgrote gemeenten in Nederland - met samen drie miljoen inwoners - in gevaar. Ze dreigen te afhankelijk te worden van de grootschalige ontwikkelingen die in hun grotere buurgemeenten in gang worden gezet.

Het gaat dan om zaken als openbare orde en veiligheid, ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting, sociaal beleid, mobiliteit en infrastructuur, werkgelegenheid en arbeidsmarktontwikkeling.

Het initiatief van de middelgrote gemeenten kan in politiek Den Haag niet als een verrassing komen. Demissionair minister Van Boxtel sprak al eens over het mogelijkerwijs uitbreiden van de G30, het samenwerkingsverband van grote steden. De middelgrote steden hopen dat bij de formatie van een nieuw kabinet extra aandacht voor hen zal zijn.

Portefeuillehouder in Den Haag

De middelgrote gemeenten vragen in eerste instantie erkenning van hun positie als verzorgende stad met buitengebied. Ze willen meer bestuurlijke vrijheid en zelfstandigheid en pleiten voor de daarbij behorende ontschotting van geld- en subsidiestromen.

Daarnaast willen ze dat in een nieuw kabinet een politiek verantwoordelijke portefeuillehouder wordt aangewezen als direct aanspreekpunt in Den Haag. Pas dan vinden ze dat hun problematiek in voldoende mate is erkend.

Nader onderzoek

Het blijft niet bij de ene actie van maandag: de 35 deelnemende gemeenten gaan onderzoek doen naar de zes thema's die in het te presenteren boekje aan de orde komen. In speciale taakgroepen zullen zij de problemen helder in kaart brengen om daarmee de politiek in Den Haag tegemoet te komen.

De 35 gemeenten van het platform zijn Alphen aan den Rijn, Appingedam, Assen, Barneveld, Coevorden, De Bilt, Delfzijl, Den Helder, Goes, Gorinchem, Gouda, Heerhugowaard, Hilversum, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Meppel, Middelburg, Oosterhout, Oss, Rijswijk, Roermond, Smallingerland, Sneek, Stadskanaal, Steenwijk, Veendam, Veenendaal, Veghel, Velsen, Venray, Vlaardingen, Vlissingen, Winschoten, Woerden en Zeist.

© Copyright Gemeente Hoogeveen