Gemeente Amsterdam


Brief van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag aan Donner, Balkenende, Herben en Zalm

Aan de informateur van de kabinetsformatie 2002 de heer mr. J.P.H. Donner,
Raad van State
Pb 20019
2500 EA Den Haag

Amsterdam, 29 mei 2002,

Geachte heren Donner, Balkenende, Herben en Zalm,

De colleges van B&W van de G4 hebben in februari 2002 het G4-Manifest 'De stad in de wereld, de wereld in de stad' uitgebracht. Hierin hebben wij voor de G4 onze prioriteiten - in de vorm van tien proposities - gesteld. Met als doel de Randstad en zijn vier centrum-gemeenten uit te laten groeien tot een internationaal georiënteerde en sociaal-cultureel sterke Deltametropool.

De inhoudelijke koers is uitgezet. Nu komt het aan op de concrete, slagvaardige en versnelde uitvoering van de tien proposities. Op 21 juni aanstaande zullen de voltallige colleges van B&W van de G4 aan leden van de Eerste en Tweede Kamer onze voorstellen daarvoor presenteren. Centraal hierin staat dat:
a. de opgave binnen de G4 van buitenmaatse omvang is: wij staan voor een nationale opgave;
b. de samenwerking tussen de G4, het Rijk en andere sterke partners mogelijk moet worden gemaakt. Geen vrijblijvendheid meer, partijen moeten meedoen;
c. de uitvoering vraagt om scherpere prioriteiten en om fasering: "first things first".

Wij constateren dat de kabinetsinformatie voortvarend verloopt. Daarom brengen wij, vooruitlopend op onze presentatie van 21 juni a.s., reeds in deze brief de bijzondere positie van de G4 onder uw aandacht. In het vertrouwen en de verwachting dat u eraan wilt bijdragen dat de door ons geformuleerde prioriteiten een plaats krijgen in het regeerakkoord.
Het gaat daarbij om: Halvering van de reistijden binnen de Randstad, Versterken van de woonfunctie en diensteneconomie, Inburgering, Veiligheid op straat en Zorg voor de meest kwetsbaren. Wij zullen als G4 alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de prioriteiten ook daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. De komende jaren moeten er in de steden concrete resultaten worden geboekt.

De G4 stellen binnen de tien proposities uit het Manifest de volgende vijf prioriteiten:


1. Halvering reistijden
Verbetering van de bereikbaarheid binnen de Randstad is van belang om de (inter)nationale concurrentiepositie te versterken, als ook de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. De G4 vinden het van groot belang dat wordt gestart met de uitvoering van het Deltanet: een samenhangend stelsel van openbaar vervoer, wegen en knooppunten. Voorop staat het maken van een kwaliteitssprong in het openbaar vervoer. Dat is mogelijk door nu te starten met het maximaal benutten van de huidige capaciteit van de infrastructuur en door verbetering van de belangrijkste overstappunten, de vier sleutelprojecten. De G4 vragen van het Rijk te starten met de uitvoering van deze ingrepen, deel te nemen in een gemeenschappelijk programmabureau en bestuursplatform en een investeringsbijdrage van ¤ 2,5 miljard ter beschikking te stellen, waarvan een substantieel deel in de komende kabinetsperiode besteed zal moeten worden.


2. Versterken woonfunctie en diensteneconomie Om onze steden ook voor midden- en hogere inkomens aantrekkelijk te houden, zal de prioriteit moeten liggen bij het versneld realiseren van concurrerende woonmilieus en voorzieningen binnen bestaand stedelijk gebied en onze grote uitleglocaties. Tevens dient voorzien te worden in de behoefte aan ruimte voor bedrijven en dient de kenniseconomie te worden gestimuleerd. De G4 willen hiervoor prestatieafspraken maken, onder andere op regionaal niveau en dringen aan op rijksbesluiten en betrokkenheid bij grote uitleglocaties en grootschalige transformaties. Van het Rijk wordt verwacht dat binnen het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing voor de periode 2005-2009 een groter aandeel dan momenteel, bestemd wordt voor de G4.


3. Inburgering
De G4 vervullen een emancipatiefunctie, met een dynamiek die ongekend is. Dit vraagt veel van onze samenleving en ons organiserend vermogen. Voor hen die legaal in onze steden en omgeving daarvan verblijven, willen wij samen met randgemeenten en woningcorporaties, borg staan. Wij vragen van het Rijk ons in staat te stellen voor hen kwaliteit van leven te garanderen, met bijzondere aandacht voor passende huisvesting, effectief onderwijs (voorkomen cursusuitval en uitbreiden van accommodaties voor brede scholen), werk en activering. Voor het accommoderen van brede scholen is ¤ 100 miljoen nodig en voor de overige maatregelen is handhaving van de huidige budgetten noodzakelijk. Wij achten het onvermijdelijk dat het Rijk streng optreedt tegen hen die illegaal in onze steden verblijven.


4. Veiligheid op straat
De criminaliteit - zowel in termen van objectieve onveiligheid als het gevoel van onveiligheid - is in de G4 onaanvaardbaar hoog. Wij leggen dan ook topprioriteit bij een combinatie van een dadergerichte en een wijkgerichte aanpak en bij versterking van de veiligheidsketen. Belangrijk middel hierbij is uitbreiding van capaciteit van de politie, vooral zichtbaar op straat. Van het Rijk vragen wij 5.000 plaatsen meer in de politiekorpsen van de vier grootstedelijke regio's. Wij vragen hiervoor een extra rijksbijdrage van ¤ 650 miljoen voor de komende regeerperiode. Tevens vragen wij van het Rijk middelen voor extra capaciteit bij het Openbaar Ministerie voor cellen, voor capaciteit voor individuele trajectbegeleiding van jongeren, voor voldoende opvang van verslaafden en continuering van de vrije verstrekking van heroïne aan zwaar verslaafden.


5. Zorg voor de meest kwetsbaren
Een relatief grote groep bewoners binnen de G4 heeft opvang en begeleiding nodig, voor zichzelf en om te voorkomen dat zij anderen tot last zijn. Het gaat om bewoners met psychiatrische problemen, mensen zonder vast dak boven hun hoofd, verslaafden, gehandicapten en ouderen. Zij vallen te vaak buiten de reguliere zorg. De G4 moeten voor hen opkomen, door nieuwe voorzieningen op het snijvlak van zorg en welzijn, dichtbij huis, aan te bieden. Van het Rijk verwachten wij het wettelijk regelen van een experiment voor vier jaar, waarin de G4 medezeggenschap wordt gegeven over de besteding van de AWBZ-gelden. Tevens verwachten wij van het Rijk dat zij woningcorporaties opdracht verlenen mee te werken aan de vermaatschappelijking van de zorg. Tot slot vragen wij verhoging van de doeluitkering voor maatschappelijke zorg, vrouwenopvang en verslavingszorg met ¤ 100 miljoen voor de G4 gezamenlijk in de komende kabinetsperiode.

Hoogachtend,

M.J. Cohen, burgemeester van Amsterdam

I.W. Opstelten, burgemeester van Rotterdam

W.J. Deetman, burgemeester van Den Haag

A.H. Brouwer-Korf, burgemeester van Utrecht

^


-

© gemeente Amsterdam - 30-05-2002