Koninklijk Horeca Nederland
Persbericht 30 mei 2002
Stijging faillissementen in horecabranche te wijten aan gebrek
ondernemerskennis
Koninklijk Horeca Nederland wil herinvoering eis diploma Algemene Ondernemers
Vaardigheden
WOERDEN - 30 mei 2002 - Het aantal faillissementen en
bedrijfsbeëindigingen in de horecabranche stijgt, doordat veel
startende ondernemers niet beschikken over de benodigde kennis om een
bedrijf te beginnen. Koninklijk Horeca Nederland wil daarom
herinvoering van de eis dat een `starter' een diploma Algemene
Ondernemersvaardigheden (AOV), bij voorkeur Horeca
Ondernemersvaardigheden (HOV), moet hebben als zij een horecabedrijf
wil beginnen. Deze eis is vervallen sinds de versoepeling van de
Vestigingswet in 2001. "Waar we toen voor hebben gewaarschuwd, is
uitgekomen", aldus directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca
Neder-land. "We kunnen het tij keren en de kwaliteit van startende
horecaondernemers met sprongen verhogen als zij een AOV-diploma moeten
hebben. `Zwakke broeders' zonder dit diploma zullen het dan nalaten om
een horecabedrijf te beginnen."
Emotioneel handelen
Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aantal bedrijven dat in
2001 op de fles ging, met 15,5% is gestegen ten opzichte van het jaar
ervoor. Ook in de horecabranche is een stijgende trend zichtbaar.
Volgens het bureau Graydon uit Amsterdam is deze stijging voornamelijk
te verklaren door het wegvallen van vestigingseisen. Graydon heeft
berekend dat 19% van de startende ondernemers niet deskundig is en
niet over de nodige ervaring beschikt. Ze beschikken niet over een
vak- of AOV-diploma. Directeur Jeu Claes: "Met zo'n diploma hebben
`starters' in ieder geval goede kennis om een doordacht
ondernemersplan te maken. Marktkennis, inzicht in financiële
haalbaarheid en personele organisatie zijn onmisbare ingrediënten voor
een gezond bedrijf. Nu de vestigingseisen zijn versoepeld, neemt de
kans toe dat `starters' door emotioneel handelen een eigen
horecabedrijf beginnen. Dat is zeer aantrekkelijk, maar ook zeer
gevaarlijk. Een beginnende ondernemer steekt zich zonder het door te
hebben voor enkele tonnen euro's in de schulden. En door een slechte
voorbereiding kunnen de druiven een zeer lange tijd een zuur zijn voor
hem."
Onderwijs
Startende ondernemers kunnen het succes van hun eigen bedrijf erg
vergroten door veel tijd te steken in het opdoen van kennis. Jeu
Claes: "Door het lezen van vakliteratuur of het lidmaatschap van een
brancheorganisatie als Koninklijk Horeca Nederland kunnen startende
ondernemers zeer veel nuttige informatie krijgen. Daarnaast raad ik
`starters' met klem aan om cursussen te volgen. Met name de Horeca
Starters Dagen, die Koninklijk Horeca Nederland in samenwerking met de
Kamers van Koophandel heeft opgezet, geven veel nuttige informatie
over het starten van een eigen horecaonderneming."
Drank- en Horecawet
Wie een horecaonderneming wil starten, heeft hiervoor nog steeds een
vergunning nodig. Deze vergunning voor bijvoorbeeld een café of
restaurant is niet gebaseerd op de Vestigingswet, maar op de Drank- en
Horecawet. De aanvraag voor deze vergunning moet rechtstreeks bij de
gemeente worden ingediend. De Drank- en Horecawet stelt als eis dat
een leidinggevende een Diploma Sociale Hygiëne heeft behaald.
Noot voor de redactie -