Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/068

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

30 mei 2002

Nr. 02/068

Vermeend en Verstand ondertekenen convenanten herintredende vrouwen

Demissionair minister Vermeend en demissionnair staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben vandaag met zeven organisaties en gemeenten de convenanten herintredende vrouwen ondertekend.

De convenanten zijn een uitwerking van de intentieverklaring herintredende vrouwen die de bewindslieden op 5 maart jl. hebben ondertekend. In de verklaring hebben de partijen afgesproken een gezamenlijk plan van aanpak te ontwikkelen, waardoor in de periode 2002 tot en met 2005 70.000 herintredende vrouwen aan het werk worden geholpen. Speciale aandacht zal daarbij geschonken worden aan allochtone vrouwen. De looptijd van het convenant met de organisaties eindigt op 31 december 2005.

De convenanten passen in de doelstelling van het kabinet om de arbeidsdeelname van vrouwen te verhogen tot 65 procent in 2010 (2001: 53,4 procent). De toename moet voor een belangrijk deel komen van de extra instroom van herintreedsters. Een hogere arbeidsdeelname van vrouwen is ook noodzakelijk gezien de vergrijzing en de knelpunten op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. Daarnaast leidt een grotere arbeidsdeelname tot een breder draagvlak voor de financiering van de sociale zekerheid en de oudedagsvoorziening.

De partijen die vandaag de convenanten hebben ondertekend zijn de Centrale Organisatie Werk en Inkomen (CWI), het Nederlands Verbond van de Groothandel (NVG), Kenniscentrum Bedrijfsleven Beroepsonderwijs ECABO, de Stichting Opleidings- & Ontwikkelingsfonds Call Centers, de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland, de gemeente Den Haag en de gemeente Nijmegen.

Elke partij heeft zich tot bepaalde prestaties verplicht. Zo probeert het CWI samen met gemeenten om 4000 herintredende vrouwen extra naar werk te begeleiden. Het is de bedoeling dat 1680 vrouwen al binnen een half jaar geplaatst zijn. Van de plaatsingen door het CWI zal 15 procent bestaan uit allochtone vrouwen.

De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland zal tot eind 2003 5000 vacatures melden. De ECABO zal bedrijven stimuleren leer-werkervaringsplaatsen voor herintredende vrouwen te reserveren en wil met branches een vacaturebank starten, waarbij zij gericht vacatures voor herintredende vrouwen willen werven. De gemeente Nijmegen gaat het aantal inschrijvingen bij het CWI van niet-uitkeringsgerechtigde herintredende vrouwen verhogen van 2250 in 2001 naar 3500 in 2003. In de gemeente Den Haag zal gedurende de looptijd van het convenant per jaar aan 250
niet-uitkeringsgerechtigden een arbeidsreĂŻntegratietraject worden aangeboden.

De Call Centers starten dit voorjaar een proefproject in Noord- en Oost-Nederland waarvan de resultaten zullen worden gebruikt om 150 herintredende vrouwen naar werk te bemiddelen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat de convenantspartijen voorlichten over zaken die van belang zijn bij de bemiddeling, instroom en doorstroom van herintredende vrouwen. Voor november zal het ministerie een internetsite inrichten die informatie geeft over en resultaten van de convenanten.