Centrum voor Kennis Communicatie (BR>

Congres
Milieukwaliteit in de ruimtelijke ordening

Donderdag 30 mei 2002, Olympisch Stadion, Amsterdam
Georganiseerd door:
FTT Procesontwikkeling

in samenwerking met:
CKC Centrum voor Kennis Communicatie

Met ondersteuning van:
Ministerie van VROM


---

Bestuursakkoord milieukwaliteitsambities
Het NMP4 heeft ondermeer als doelstelling dat gebiedsgericht beleid leidt tot verbetering van de milieukwaliteit op lokaal niveau. De ambities mogen niet beperkt blijven tot het realiseren van minimumwaarden, de lat moet hoger. Milieukwaliteit moet een vast onderdeel worden van de ruimtelijke ordening. Milieukwaliteit moet niet achteraf worden getoetst maar vanaf het begin van de planontwikkeling worden meegenomen. Dat kan als bekend is welke milieukwaliteit in een bepaald gebied gerealiseerd zou moeten worden. Hoe hoog de lat komt te liggen zal worden vastgelegd in een bestuursakkoord tussen het rijk, het IPO, de Unie van Waterschappen en de VNG. Ter voorbereiding van het bestuursakkoord is dit voorjaar een projectgroep gevormd. Het initiatief van dit congres is afgestemd met de projectgroep.

Uitwisselen van kennis en ervaring
Een flink aantal gemeenten en provincies heeft in samenwerking met adviesbureaus een concreet handvat gemaakt voor de milieuambities die men in een gebied of gemeente wil realiseren. Een uitstekende ontwikkeling die tot het beleid in het NMP4 heeft geïnspireerd. Deze regionale en lokale initiatieven hebben verschillende namen: wijkstreefbeelden, milieukansenkaarten, leefbaarheidsprofielen, milieuvisies, milieukwaliteitsprofielen en milieustructuurplannen. En waarom ook niet, er is steeds behoefte aan maatwerk. Het congres wil uitwisseling van kennis en ervaring mogelijk maken. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe maken we effectief gebruik van de reeds opgedane kennis en ervaring? Hoe kunnen we deze initiatieven met elkaar verbinden? En is deze diversiteit nog steeds gewenst?

Doelstellingen en doelgroep van het congres
Met het congres beogen de organisatoren milieukwaliteit in het ruimtelijk beleid te stimuleren en uitwisseling van kennis te verbeteren. Ook kan door het congres het contact tussen de voorbereiding van het bestuursakkoord en de huidige praktijk worden versterkt. Het congres wordt georganiseerd voor managers, beleidsmedewerkers, plannenmakers en adviseurs op het gebied van ruimtelijke ordening en milieukwaliteit. Tijdens de dag krijgen de deelnemers informatie over de laatste stand van zaken m.b.t. de beleidsdiscussie over de nut en noodzaak van milieukwaliteit op lokaal niveau, de ambities van het NMP4 en van het bestuursakkoord. In de parallelsessies worden sprekende voorbeelden gepresenteerd uit de provinciale en gemeentelijke praktijk, aan de hand waarvan uitwisseling van kennis en ervaring kan plaatsvinden.

Informatiemarkt
Voor een beperkt aantal adviesbureaus bestaat de mogelijkheid een informatiestand in te richten in de zaal waar de deelnemers worden verwelkomd en waar de pauzes en de borrel plaatsvinden. Indien u gebruik wenst te maken van deze mogelijkheid, kunt u contact opnemen met Pramila Roozen van Centrum voor Kennis Communicatie BV, telefoon 040 - 212 94 99.

---

Programma
9.30 Ontvangst

10.00 Opening door de dagvoorzitter
Jeroen Saris, directeur Bureau De Stad en oud-wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam

10.10 Wat wil het NMP4 bereiken met gebiedsgerichte milieukwaliteit? Hans van der Vlist, directeur-generaal Milieubeheer, Ministerie van VROM

10.25 Op welke manier kan een Bestuursakkoord milieukwaliteitsambities stimuleren?
Gerard Peters, directieadviseur DCMR Milieudienst Rijnmond, voorzitter van de kwartiermakersgroep voor het bestuursakkoord leefomgevingskwaliteit.

10.45 Beleidsdebat over het bereiken van milieukwaliteit in de ruimtelijke ordening o.l.v. Jeroen Saris
Met:

* Hans van der Vlist, directeur-generaal Milieubeheer, Ministerie van VROM

* Reina Pasma, directielid Dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken, gemeente Maastricht

* Tom Boot, directeur Stedelijke Ontwikkeling, gemeente Almere
* Rik Grashoff, wethouder Duurzaamheid, gemeente Delft
* Spreker uit provincie

11.30 Koffie-/theepauze op de informatiemarkt

11.50 Parallelsessies A + B
A: De plek van milieukwaliteitsprofielen in integrale planprocessen o.l.v. Miranda Pas, senior beleidsmedewerker afdeling Milieu en Stad, gemeente Maastricht
B: Milieukwaliteitsprofiel; de samenhang tussen de schaalniveaus van de structuur
Johan van der Weij, hoofd bureau Gebiedsgericht Milieubeleid, Provincie Zuid-Holland

12.50 Lunch op de informatiemarkt

14.00 Parallelsessies C + D + E
C: De functie van kwaliteitsprofielen in een gebiedsgericht milieubeleidsplan
o.l.v. Peter van der Wurff, bureauhoofd milieu, gemeente Hellevoetsluis
D: Gebruik van lagenbenadering en gebiedstypering voor afstemming van ruimtelijk en milieubeleid
o.l.v. Rinus Huybregts, senior beleidsmedewerker DCMR Milieudienst Rijnmond
E: De kwaliteit van groen en blauw in de ruimtelijke ordening o.l.v. Paul Huijbregts, senior beleidsmedewerker afdeling Water en Groen, Provincie Noord-Holland

15.00 Koffie-/theepauze

15.20 Vanuit de huidige praktijk naar harmonisatie en benchmarking Fon ten Thij, directeur FTT Procesontwikkeling

15.40 Hoe nu verder?
Jan Jaap de Boer, wnd. projectleider milieukwaliteit in de leefomgeving, Ministerie van VROM, Directoraat-generaal mileubeheer

16.00 Mogelijkheid tot het stellen van vragen

16.20 Afsluiting van het congres en uitnodiging voor de borrel op de informatiemarkt

---

Datum en plaats
Donderdag 30 mei 2002, Olympisch Stadion te Amsterdam

Aanmelding
U kunt zich aanmelden door het daarvoor bestemde aanmeldingsformulier in te vullen en te e-mailen. Twee weken voor aanvang van het congres ontvangt u van ons een bewijs van inschrijving en een routebeschrijving.

Kosten
De kosten voor deelname aan dit congres bedragen EUR. 350,- excl. BTW per persoon. Bij deze prijs zijn koffie/thee, lunch en uitgebreide congresdocumentatie inbegrepen.

Verhinderd?
Als u zich reeds heeft ingeschreven en u bent door omstandigheden alsnog verhinderd, dan is uw eventuele vervanger van harte welkom. Indien u uw inschrijving wilt annuleren dient u rekening te houden met de volgende regelingen: U kunt tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden van het congres annuleren. Annulering dient per aangetekend schrijven te geschieden. Bij annulering tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden van het congres, berekenen wij u EUR. 50,- excl. BTW aan administratiekosten. Bij latere annulering bent u echter het volledige bedrag verschuldigd. De documentatie wordt u dan automatisch toegezonden.

Voor meer informatie
Centrum voor Kennis Communicatie
Herman Jansen / Pramila Roozen
Postbus 984
5600 AZ Eindhoven
Telefoon 040 - 212 94 99
Fax 040 - 212 94 07

---

Wij verzoeken u het formulier zo volledig mogelijk in te vullen.

Aanmelding voor:

---

de heer/mevrouw: ____________________________________ functie: ____________________________________
afdeling:

---

de heer/mevrouw: ____________________________________ functie: ____________________________________
afdeling:

---

Organisatie: ____________________________________ straat: ____________________________________
postcode: ____________________________________
plaats ____________________________________
telefoon: ____________________________________
fax:

---

postbusnummer: ____________________________________ postbus-postcode: ____________________________________ postbus-plaats: ____________________________________ E-mail:

---
factuur
factuur-adres: ____________________________________ factuur-postcode: ____________________________________ factuur-plaats: ____________________________________

Vragen/opmerkingen:


---

---

---

---

---

---

---

---

Versturen Wissen