Recente Persberichten
Jaar:
~2002
~2001
~2000

Persbericht

Europese ondernemers blijven achter

27-5-02

nummer: 2152

In de VS is het aantal ondernemers tussen 1972 en 1998 verdubbeld, in Nederland nam het toe met een kleine 40%, terwijl in Frankrijk het aantal met ruim 10% is gedaald. In Nederland blijft verder het aantal innovatieve starters flink achter bij dat in de VS. Hoewel het belang van ondernemerschap in alle westerse landen wordt onderschreven, verschillen de feitelijke ontwikkelingen sterk. Regulering van markten en verschillen in onderwijssystemen zijn daarvoor de belangrijkste verklaringen. Dit zijn uitkomsten van een onderzoek naar de determinanten van ondernemerschap door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), onderzoeksbureau EIM en de Indiana University te Bloomington (VS).

De mate van ondernemerschap in een land is afhankelijk van vele invloeden en kan niet met eenvoudige beleidsoplossingen worden vergroot. Technologische ontwikkelingen, consumentengedrag en marktstructuren bepalen de kansen voor ondernemers. Ook samenstelling en opleiding van de beroepsbevolking zijn van invloed. Ten slotte bepalen het imago van ondernemerschap, financiële prikkels in arbeidsmarkt en sociale zekerheid, regelgeving rond bedrijfsoprichtingen en beschikbaarheid van startkapitaal hoevelen daadwerkelijk kiezen voor een eigen bedrijf. Op deze gebieden kunnen overheden over de langere termijn invloed uitoefenen op ondernemerschap.

Ondernemers domineren in VS

De VS, bijna een eeuw geleden al de kraamkamer van de toenmalige managementrevolutie, loopt nu weer voorop in de nieuwe ondernemerschapseconomie. Opvallend is dat starten van een eigen bedrijf in Amerika zo gewoon wordt gevonden. Onderwijs, cultuur, kapitaalmarkt en andere instituties vormen er een 'virtuous circle'. De VS excelleren vooral in innovatief ondernemerschap rond universiteiten en kennisinstellingen. Naast Silicon Valley zijn er vele andere succesvolle innovatieve clusters, zoals Research Triangle in North Carolina, Route 128 bij Boston en Austin, Texas.

Nederland innoveert te weinig

Nederland heeft een opmerkelijk herstelproces van de in de jaren zeventig opgelopen 'Dutch disease' doorgemaakt. Een flexibeler arbeidsmarkt, minder regulering van productmarkten, modernisering van de vestigingswet en toenemende aandacht voor ondernemerschap in de media en het onderwijs hebben geleid tot een meer ondernemende samenleving. Het aantal nieuwe bedrijven is enorm gestegen, dit heeft bijgedragen aan economische groei en het creëren van arbeidsplaatsen. Een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren is nu het (in vergelijking met de VS) achterblijvende aantal innovatieve starters, met name in de omgeving van universiteiten.

Franse ondernemers schaars

In Frankrijk staat bevordering van innovatie weliswaar hoog in het vaandel, maar hier is de weg gekozen van als 'technopoles' bekendstaande clusters met centraal aangestuurde R&D. Door dominantie van staatsinstellingen en grote ondernemingen komen kleinschalige innovatieve initiatieven hier moeilijk van de grond. In algemene zin zijn de regelgeving en administratieve lasten in Frankrijk niet bevorderlijk voor bedrijfsoprichtingen. Buiten het tertiair onderwijs besteedt het onderwijs nauwelijks aandacht aan ondernemerschap.

Internationale samenwerking

De onderzoekers van EUR, EIM en Indiana University hebben jarenlang samengewerkt aan ontwikkeling van een verklaringskader voor verschillen in ondernemerschap tussen landen. Hun samenwerkingsverband, getiteld BRIDGE (Bloomington Rotterdam International Doctoral and Graduate Exchange) is een transatlantisch partnership dat daarnaast tot doel heeft om studenten in internationaal verband wegwijs te maken in de wereld van ondernemerschapsonderzoek.

Informatie

De uitkomsten van het onderzoek zijn in boekvorm verkrijgbaar: David Audretsch, Roy Thurik, Ingrid Verheul, Sander Wennekers (eds.) 'Entrepreneurship: determinants and policy in a European-U.S. Comparison' (Kluwer Academic Publishers, 2002). Op 30 mei aanstaande overhandigt de rector magnificus van de EUR, prof. dr. ir. J.H. van Bemmel, aan de Minister Counselor van de Amerikaanse ambassade te Den Haag, Reed J. Fendrick, het eerste exemplaar. Deze bijeenkomst is besloten. Geïnteresseerden moeten zich aanmelden bij de persafdeling van de Amerikaanse ambassade, telefoon 070 310 94 37.

Distributors for North, Central and South America: Kluwer Academic Publishers
101 Philip DriveAssinipi Park
Norwell, Massachusetts 02061 USA
Telephone (781) 871-6600
Fax (781) 681-9045
E-Mail: kluwer@wkap.com
Distributors for all other countries:
Kluwer Academic Publishers Group
Post Office Box 322
3300 AH Dordrecht, THE NETHERLANDS
Telephone +31 786 576 600
Fax +31 786 576 474
E-Mail: services@wkap.nl
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: Sander Wennekers - 079 341 36 34