VIANED


PERSBERICHT

Duidelijkheid winter WW dringend noodzakelijk!

29 mei 2002

In de komende winterperiode dreigen 4000 medewerkers in de gww-sector afgesloten te worden van een voor hen noodzakelijke toetreding tot de ww. De werknemersorganisaties FNV Bouw, de Bouw- en Houtbond CNV, de Vakverenging "het Zwarte Corps" en de werkgeversorganisaties GWWO en NEVAM achten dit onacceptabel en hebben zich in een brandbrief opnieuw gewend tot de UWV die nog steeds niet is gekomen met de nieuwe beoordelingsrichtlijnen, die al maanden terug gepubliceerd hadden moeten zijn. Daarmee hangt de nieuwe regeling al geruime tijd als een zwaard van Damocles boven de bedrijfstak en zorgt voor veel onrust onder duizenden werkgevers en nog meer werknemers. De regeling, die de UWV voorbereidt, houdt in dat werknemers die in eenzelfde periode, bij dezelfde werkgever als de keer ervoor zich melden voor een WW-uitkering daarvan vanwege het cyclische patroon uitgesloten worden.

De werkgevers- en werknemersorganisaties in de gww-sector hebben uit de summiere berichtgeving tot nu toe nog geen helder beeld gekregen van wat de maatregelen in gaan houden. Wel staat vast dat als de maatregelen zullen worden ingevoerd de overheid duizenden mensen uit wil sluiten van een WW-uitkering. Terwijl diezelfde overheid als verreweg de grootste opdrachtgever van grond-, water- en wegenbouwwerken al decennia lang niet bij machte is om in de wintermaanden voldoende werken op de markt te brengen. De werkgevers en werknemersorganisaties stellen dat de overheid daardoor expliciet verantwoordelijk is voor de toeloop naar de WW. De brandbrief aan de UWV is mede ingegeven door het feit dat duidelijk is geworden dat de UWV met dit punt vooralsnog geen rekening heeft gehouden.

De werkgevers- en werknemersorganisaties gaan er van uit dat gelet op de trage totstandkoming van de maatregelen de regeling in ieder geval voor de komende winter niet wordt toegepast. Wordt dit niet geregeld dan wordt dit in de brandbrief bestempeld als een vorm van onbehoorlijk bestuur.

Gouda, 29 mei 2002