---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Staatssecretaris neemt taart in ontvangst van Intermediair (Peter Wiezoreck)

Krijgsmacht op één na beste werkgever in overheids en non-profitsector

29-05-2002

Staatssecretaris Henk van Hoof van Defensie heeft vanmorgen (29 mei) van het weekblad Intermediair een taart in ontvangst genomen als beloning voor zijn gevoerde personeelsbeleid. Daarnaast ontving hij uit handen van dhr. Luuk Sengers en dhr. Frits Haans van Intermediair het eerste exemplaar van het weekblad Intermediair van deze week. Hierin staat het jaarlijkse Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek bij overheid en non-profitsector. De Krijgsmacht is in deze top 25 met stip gestegen naar de tweede plaats en eindigde daarmee vlak achter het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Ministerie van Economische Zaken, vorig jaar nog eerste, eindigde op de derde plaats.

Van Hoof zei zeer vereerd te zijn met dit vergelijkende onderzoek waarin de Krijgsmacht zo goed naar voren komt. "Het is een uitbetaling van de gedane inspanning in de afgelopen jaren om een modern personeelsbeleid bij defensie tot stand te brengen. Het bewijst dat we deze kabinetsperiode bepaald niet stil hebben gezeten. Het was nodig en het is goed dat extern wordt vastgesteld dat de krijgsmacht zich in dit opzicht goed op de kaart heeft gezet." Van Hoof merkte daarnaast op dat het resultaat afstraalt op alle mensen die de afgelopen tijd aan de totstandkoming van het moderne personeelsbeleid bij Defensie hebben meegewerkt. "Ik bedoel dan ook de bonden voor het defensiepersoneel."

In het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek zijn de arbeidsvoorwaarden van 49 grote werkgevers in de overheids- en non-profitsector op 96 punten met elkaar vergeleken. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan (aanvang-)salarissen, traineeships, kinderopvang, vakantiedagen en anti-RSI-beleid. Ook is gekeken naar graadmeters als het ziekteverzuim, verloop onder personeel en vrouwen in leidinggevende functies. Aan de hand van de gemaakte vergelijking is de top 25 van beste werkgevers samengesteld.

Uit het onderzoek blijkt dat het personeelsbeleid bij de Krijgsmacht goed geregeld is. Zo geeft de Krijgsmacht in vergelijking tot de andere werkgevers het meeste geld uit aan opleidingen: ruim veertien procent van de loonsom. "Het hoge opleidingsbudget is van belang aangezien onze mensen in staat moeten zijn na een militaire carrière gemakkelijk over te stappen naar een goede functie in de burgersamenleving," aldus Van Hoof. Ook hebben de militairen een eigen medische dienst. Vorig jaar stond de Krijgsmacht nog op de vijfde plaats in de top 25 van beste werkgevers bij de overheid en non-profitsector. "Eigenlijk is het nu simpel, want er is nog maar één uitdaging overgebleven: zorgen dat we volgend jaar nummer één worden." (Foto: Peter Wiezoreck)