Voedingscentrum
Zijn er ook Duitse bio-producten met gif in Nederland terecht gekomen? 29 mei

De Duitse autoriteiten hebben aangegeven dat er geen besmette producten zijn geëxporteerd. Alle producten zouden in Duitsland zijn gebleven. Honderd procent zekerheid daarover is er echter pas als precies bekend is waar de besmetting is ontstaan en welke producten erbij zijn betrokken. Platform Biologica, het overkoepelend orgaan van de biologische landbouw in Nederland, meldt dat er in Nederland uit voorzorg allerlei maatregelen zijn genomen, onder meer om te achterhalen of hier besmette producten in omloop zijn gebracht.

De besmetting is veroorzaakt door een partij tarwe die is gevoerd aan biologische pluimvee. In de tarwe is nitrofen, ook bekend als nitrofeen, aangetroffen. Nitrofeen is een onkruidbestrijdingsmiddel dat in hoge doses mogelijk kankerverwekkend is voor de mens en schadelijk is voor ongeboren babys. Het middel is al geruime tijd verboden, zowel in de biologische als in de gangbare landbouw.

Zeker honderd pluimveehouders hebben hun kippen of kalkoenen gevoerd met de verontreinigde tarwe. In de eieren en het vlees van dit pluimvee is nutrofeen aangetroffen. Inmiddels zijn tientallen bio-boerderijen in Duitsland gesloten. Alle bedrijven die eieren en pluimveevlees van deze boerderijen hebben afgenomen, hebben de productie stopgezet.

Platform Biologica meldt dat de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie de controle op tarwe uit Duitsland, Hongarije en Tsjechië verscherpt en dat het controlebureau voor Pluimvee en Eieren en het onderzoeksinstituut Rikilt hun controles op biologische pluimvee- en eindproducten intensiveren. Platform Biologica is bezig te achterhalen of er mogelijk ook in Nederland producten met nitrofeen in omloop zijn gebracht. Controle-organisatie Skal heeft biologische bedrijven in de pluimveesector en mengvoederfabrikanten verzocht om leveranties uit Duitsland te traceren en nitrofeenvrij-verklaringen van eventuele Duitse leveranciers op te vragen. De belangrijkste Nederlandse producenten van biologisch veevoer zeggen geen producten van de op dit moment betrokken bedrijven te hebben geïmporteerd. Voor de zekerheid laten zij hun producten controleren.

Het is nog onduidelijk hoe het nitrofeen in de tarwe is terecht gekomen. De verontreiniging werd enkele maanden geleden al door diverse laboratoria gesignaleerd. Het Duitse Ministerie is pas recent op de hoogte.

Zie voor meer actuele informatie ook www.bioland.de en www.platformbiologica.nl.