Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 29

mei 2002

Van Grembergen geeft Gentse St-Annakerk nieuwe restauratiepremie

Vlaams minister Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor monumenten en landschappen, ondertekende deze week het besluit waarmee het Vlaams Gewest 1.093.944 EUR investeert in de verdere restauratie van de Gentse Sint-Annakerk.

Het pas goedgekeurde dossier is een voortzetting van de vorige restauratiefase van de voorbouw en de westgevel en voorziet vooral in het droogmaken van de muren, het vernieuwen van de natuursteen en gevelreiniging.

Minister Van Grembergen (SPIRIT) heeft tevens te kennen dat na de uitvoering van deze fase de restauratie van de kerk zal worden verder gezet met onder meer het herstel van de waardevolle muurschilderingen.

De Sint-Annakerk werd in het midden van de 19-de eeuw gebouwd in een opmerkelijke romaans-byzantijnse neostijl naar oorspronkelijk ontwerp van stadsarchitect Lodewijk Roelant, later herwerkt door Jacob Van Hoecke. Vooral de figuratieve en ornamentele muur- en gewelfschilderingen binnenin de kerk zijn van uitzonderlijk belang. Daarnaast vormt de kerk in het stadslandschap een belangrijk baken als perspectief-afsluiter van de Keizer Karelstraat.

Info: Frederik.Leyts@vlaanderen.be (02/553 23 11)