ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

AVBB stuurt brief aan informateur en fracties

Persbericht

Den Haag, 29 mei 2002

AVBB stuurt brief aan informateur en fracties

Het AVBB heeft informateur Donner en de fractieleiders van CDA, VVD en LPF - de heren Balkenende, Zalm en Herben - een brief gezonden met het oog op de besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet. In de brief stelt het AVBB dat het nieuwe kabinet ernst moet maken met 'daadwerkelijke, zichtbare en merkbare uitvoering van plannen en voornemens' om de knelpunten in de samenleving op te lossen.

'Met lede ogen heeft de bouwsector afgelopen jaren ervaren dat maatschappelijke problemen niet zijn aangepakt', aldus de brief. 'Er is veel denkwerk verricht. De uitvoering is echter onvoldoende van de grond gekomen. De burger heeft daar dagelijks last van. Er zullen op korte en lange termijn onoverkomelijk economische en maatschappelijke problemen ontstaan als niet snel besluiten worden genomen en uitgevoerd', aldus de brief.
De bouwsector doet suggesties over vier onderwerpen die in het regeerakkoord een belangrijke plaats moeten krijgen: mobiliteit en bereikbaarheid, wonen, ruimtelijke ontwikkeling en de samenwerking tussen private en publieke partijen. Een notitie in hoofdlijnen hierover heeft als motto 'Van denken naar doen'. Over deze onderwerpen stelt de AVBB-notitie:

- De aanpak van de file- en bereikbaarheidsproblematiek in Nederland vereist een prominente plaats in het Regeerakkoord van het nieuwe kabinet. De ontwikkeling en realisatie van gebiedsgerichte bereikbaarheidsplannen en van nieuwe doorstroomconcepten moet speerpunt zijn van het verkeer- en vervoerbeleid in de komende jaren. Daarnaast moet het kabinet randvoorwaarden geven voor private financieringsparticipatie.

- Het Regeerakkoord moet tot speerpunt van het woonbeleid benoemen: a. de concrete uitwerking van het breed gedragen pakket aan maatregelen en aanbevelingen van de Taskforce woningbouwproductie; b. het bezien van de mogelijkheden voor instelling van een afzonderlijk fiscaal regime voor stedelijke vernieuwingsprojecten.
- Het streven naar een kwalitatief hoogwaardige ruimtelijke ontwikkeling in Nederland via de omslag van toelatings- naar ontwikkelingsplanologie verdient een stevige basis in het Regeerakkoord van het nieuwe kabinet.

- Het nieuwe kabinet moet nieuwe samenwerkingsvormen tussen overheid en marktpartijen stimuleren. Dit kan door een meer gestructureerde ontwikkeling en uitbouw van nieuwe samenwerkingsvormen tussen publieke en private partijen.

De integrale tekst van de brief en de notitie is te vinden op www.avbb.nl
Voor nadere informatie:
AVBB, afdeling Communicatie, Paul Wouters
Telefoon (070) 3286213, privé (079) 3621449, 06-20302622

29 mei 02 15:50