Gemeente Leeuwarden

Fryslân Miljeu controleert gft

GCP wagen Vanaf 3 juni 2002 controleert een medewerker van Fryslân Miljeu de kwaliteit van het groente-, fruit- en tuinafval (gft). De gft-controleur inspecteert op ophaaldagen de inhoud van de groene container. Als er verkeerd materiaal in de container zit attendeert hij de aanbieder hierop. In ernstige gevallen deelt hij een rode kaart uit en leegt Fryslân Miljeu de container niet.

Verder zal de controleur zich inzetten om het aanbod van gft te verhogen. In de gemeente Leeuwarden komt ongeveer de helft van het groente-, fruit en tuinafval in de groene container terecht. De rest van het gft belandt bij het restafval. Vergelijkbare gemeenten halen ongeveer evenveel gft op.

Maar het kan beter. De hoeveelheid en de kwaliteit van het gft in Leeuwarden moeten omhoog. In het groente-, fruit- en tuinafval wordt nogal eens afval aangetroffen dat daar niet thuishoort. Vervuild gft kan niet verwerkt worden tot compost, maar moet worden verbrand of gestort. Storten of verbranden is duur, waardoor de afvalstoffenheffing stijgt. Bovendien is composteren beter voor het milieu.

Mocht u na het lezen van het voorgaande nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Fryslân Miljeu, telefoon 0900 - 210 0215 (normaal gesprekstarief).