Landelijke Huisartsen Vereniging

0900-nummers mogen niet leiden tot vermindering toegankelijkheid of duurder beltarief

29 mei 2002 - Binnen de huidige werkwijze van individueel werkzame en samenwerkende huisartsen, en met name sinds de snelle groei van het aantal Centrale Huisartsen Posten in ons land, is het gebruik van 0900-nummers snel toegenomen. Het LHV Bestuur is van mening dat reguliere huisartsenzorg in principe toegankelijk moet zijn voor een regulier telefoontarief. Hiermee wordt een algemeen uitgangspunt ingenomen ten aanzien van de ontwikkelingen die zich binnen de mogelijkheden van het telefoonverkeer afspelen.

Voor consumenten bestaat de mogelijkheid om het al of niet gebruiken van 0900-nummers af te schermen. Dit in verband met het feit dat er verschillende verhoogde tarieven kunnen worden gebruikt en omdat deze betaalnummers mede het domein zijn van zogenaamde ëfunílijnen. Omdat afgeschermde toestellen geen onderscheid kunnen maken naar de aard van de 0900-nummers is daarmee in een aantal gevallen de toegankelijkheid verminderd van een huisartsvoorziening die een 0900-nummer gebruikt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de LHV haar bezorgdheid kenbaar gemaakt en beschouwt zowel de variabele tarieven als de keuze voor afscherming als verhoogde drempels naar de toegang tot huisartsenzorg.

Aan de andere kant biedt het bestaan van 0900-nummers een aantal mogelijkheden die van meerwaarde kunnen zijn met betrekking tot bereikbaarheid, informatievoorziening en het leveren van een product met meerwaarde voor de patiÎnt voor een tarief, waarvoor de patiÎnt wenst te betalen. Het LHV Bestuur wil u het advies geven ook een regulier telefoonnummer open te houden c.q. open te stellen voor uw huisartspraktijk en dienstenstructuur.