Psycho-medisch centrum Parnassia

Persbericht
---

Den Haag, 29 mei 2002

Hongerwinter baby's hebben hoger risico op psychiatrische stoornissen op volwassen leeftijd

Volwassenen die geboren zijn uit moeders die zwanger waren tijdens de hongerwinter van 1945 hebben een grotere kans op ernstige psychiatrische stoornissen. De aard van de stoornis wordt bepaald door de fase van de zwangerschap, waarin de prenatale ondervoeding plaatsvond. Hoe eerder in de zwangerschap de moeder was blootgesteld aan de hongerwinter, hoe ernstiger de psychiatrische stoornis. De Haagse psychiater prof. dr. Wijbrand Hoek zal hierover spreken tijdens een openbare les bij Parnassia, psycho-medisch centrum in Den Haag op 7 juni 2002.

Verhoogd risico op psychiatrische stoornissen Ondervoeding tijdens het eerste trimester van de zwangerschap leidt tot een tweemaal grotere kans op schizofrenie bij kinderen van vrouwen die blootgesteld zijn aan voedseltekorten dan bij kinderen van niet blootgestelde moeders. Ondervoeding tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap leidt tot een twee en half keer grotere kans op een ernstige antisociale persoonlijkheidsstoornis. Ondervoeding tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap leidt tot een verhoogd risico op een ernstige depressie of bipolaire stoornis.
Onderzoek met MRI laat zien dat prenataal aan de hongerwinter blootgestelde mensen meer hersenafwijkingen hebben dan controlegroepen.

Symposium psychiatrische epidemiologie Voorafgaand aan de openbare les van prof. dr. Hoek zal een symposium psychiatrische epidemiologie plaatsvinden. Prof. Ezra Susser van Columbia University New York zal spreken over de psychiatrische gevolgen van de terroristische aanval op het World Trade Center in New York. De WTC aanval heeft geleid tot een half miljoen mensen met psychische stoornissen, zoals posttraumatische stress stoornissen en depressies in New York. Andere gerenommeerde sprekers zullen onder andere ingaan op de relatie tussen cultuur en gezondheid.

Samenwerking tussen Parnassia en Columbia University Per 1 november 2001 is dr. Hans Wijbrand Hoek, werkzaam als psychiater en A-opleider bij Parnassia psycho-medisch centrum, Den Haag, benoemd tot bijzonder hoogleraar Epidemiologie aan Columbia University, New York. Met deze samenwerking tussen Parnassia en het prestigieuze Columbia University krijgt onder andere het psychiatrisch epidemiologisch onderzoek in Den Haag een extra impuls.
---


Noot voor de redactie,