Vereniging Nederlandse Gemeenten

Benchmark sociale diensten (29/5/02)

Persbericht

De vandaag gepubliceerde landelijke rapportage benchmark sociale diensten 2000 brengt de wijze waarop gemeenten hun belangrijkste taken op het terrein van de Algemene bijstandswet uitoefenen, op boeiende wijze in kaart. Aan de benchmark hebben ruim 90 gemeenten meegedaan. Gemeenten hebben zich in de benchmark sociale diensten vergeleken met andere gemeenten, met als doel om de eigen prestaties te verbeteren. Een dergelijke zelfvergelijking van gemeenten is uitvloeisel van het eerder gepubliceerde VNG-manifest Om het vertrouwen van de burger, waarin onder meer grotere tranparantie en verantwoording van het lokaal bestuur aan de orde komen.

Aan de hand van de gegevens die gemeenten aanleveren, wordt gekeken hoe gemeenten gemiddeld presteren, en welke gemeenten het beter, dan wel slechter doen dan het gemiddelde.

Positief is de openheid waarmee de gemeenten met hun prestaties naar buiten komen: niet langer wordt geheimzinnig gedaan over de wijze waarop men de wet uitvoert. De benchmark is een nuttig instrument om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid en verdient het om een plaats te krijgen in de reeks van instrumenten die nodig zijn om het duaal stelsel in de praktijk daadwerkelijk vorm te geven.

Het is evident dat er verschillen zijn tussen de gemeenten.; ze kunnen ook nog veel van elkaar leren. Over het algemeen presteren de kleine gemeenten beter dan de grotere gemeenten. Maar op basis van de benchmark-rapportage is het onmogelijk conclusies te verbinden, zoals hier en daar in de publiciteit is gebeurd. Deze rapportage is niet bedoeld om onderzoek en de achtergronden van de gevolgen aan elkaar te koppelen.

Wat bijvoorbeeld de één een lakse wijze van uitvoering noemt, zal de ander nu juist een zeer zorgvuldige wijze van uitvoering noemen.

Eén van de belangrijkste leerpunten is dat de informatiehuishouding van de sociale diensten nog niet op orde is. Dit heeft te maken met het feit dat de gemeenten op onderdelen een verschillende werkwijze hanteren. Ook zijn er grote verschillen in de wijze waarop gemeenten administreren en registreren. Aanscherping van de definities moet ertoe leiden dat de benchmark over 2001 meer bruikbare informatie verschaft.

Den Haag, 29 mei 2002