Gemeente Vianen

Rupsen in Viaanse bomen

Op dit moment worden in Vianen op diverse plaatsen bomen aangevreten door de larve van de spinselmot. Dit zijn vuilgele rupsen met twee zwarte rijen zwarte stippen. In deze tijd komen de jonge rupsen tevoorschijn en maken ze spinsels rond bladeren. Binnen de spinselnesten vreten de rupsen het blad op. Zie bijgaande foto´s.

Een sierkers, geliefd bij de rupsen...


Rupsenspinsels
De bomen en struiken kunnen geheel kaalgevreten worden. De rupsen verpoppen zich eind juni. De vreterij zal dan stoppen en de bomen en struiken zullen zich in de meeste gevallen weer herstellen. De rupsen komen in Vianen voornamelijk voor in de Sierkersen. Andere bomen en struiken waar ze in voor kunnen komen zijn: meidoorn, sierappel, kardinaalsmuts en wilg.
Bestrijding van de spinselmot is zeer lastig. Chemische bestrijding wordt al lange tijd niet meer toegepast. Een mechanische bestrijding kan geschieden door de nesten weg te knippen. Dit is zeer lastig, omdat de rupsen zich bij verontrusting zich onmiddellijk naar beneden laten zakken. Tevens zal bij het wegknippen grote delen van de boom en/of struik weggesnoeid worden.
De larve van de spinselmot kan worden aangezien voor de de eikenprocessierups. In Vianen is deze rups niet gesignaleerd. Na signalering van de eikenprocessierups zullen uiteraard maatregelen getroffen worden.