Gemeente Delfzijl

VOORSTEL

28 mei 2002

Gemeente Delfzijl sluit het jaar 2001 positief af

De gemeenterekening 2001 sluit met een batig saldo van 501.000,--. Het voordelige saldo komt grotendeels door een hogere uitkering van het Rijk (de algemene uitkering).

Tegenover deze voordelen staan ook enkele nadelen. De opbrengsten onroerende zaakbelastingen zijn over 2001 en voorgaande jaren lager dan geraamd. Dit komt in hoofdzaak doordat de definitieve economische waarden van alle objecten (woningen en niet-woningen) in het kader van de hertaxatie pas na vaststelling van de tarieven bekend zijn geworden. Daarnaast ontstaat een nadeel doordat de gemeente een naheffingsaanslag voor afvalstoffenbelasting van de belastingdienst heeft ontvangen. De gemeente is tegen deze aanslag in beroep gegaan en heeft in deze rekening een voorziening voor deze aanslag gevormd.

Het college stelt de raad voor het batige saldo te bestemmen voor een nieuw te vormen voorziening personele verplichtingen. In verband met nieuwe voorschriften van het Rijk zijn gemeenten verplicht om een voorziening te vormen voor vakantiegeld, vakantiedagen en wachtgeld.

De jaarrekening van het grondbedrijf sluit met een batig saldo van 521.000,--. Het voordelige resultaat is aan de reserves van het grondbedrijf toegevoegd.