Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Het integrale persbericht:
Kip in 2001 nog steeds fors besmet
Een onderzoek van de Keuringsdienst van Waren heeft uitgewezen dat in 2001 16,3 % van de bemonsterde kip en kipproducten besmet was met Salmonella. Een nog hoger percentage, namelijk 32,5 %, was besmet met de bacterie Campylobacter. In totaal was 43% van de monsters met een of beide bacteriën besmet.
De Keuringsdienst van Waren doet sinds 1997 jaarlijks een grootschalig onderzoek naar de besmetting van kip en kipproducten op het niveau van de detailhandel. Dit om te verifiëren of de maatregelen, die in de pluimveesector worden genomen om de besmetting van kip tegen te gaan, resultaat hebben. In 2001 werden ruim 1500 monsters onderzocht.
Helaas blijken deze maatregelen, ondanks de inspanningen van de pluimveesector, nog steeds niet effectief. Het percentage kip en kipproducten dat in 2001 besmet was met Campylobacter was zelfs hoger dan het jaar daarvoor. In 2001 werd ongeveer 33 % besmet gevonden, terwijl dat percentage in 2000 op 31 % lag. Het percentage kip en kipproducten dat besmet is met Salmonella is in 2001 iets gedaald: ongeveer 16 % ten opzichte van 21 % in 2000. In totaal was 43 % van de monsters kipvlees in 2001 besmet. Ter vergelijking: in 2000 was dit: 44 % en in 1999: 36 %.
In discussies wordt vaak een ander getal voor de besmettingsgraad met Salmonella genoemd. Dit betreft dan vaak de besmetting met Salmonella enteriditis en Salmonella typhimurium. In het onderzoek van de Keuringsdienst van Waren is hiervoor een besmettingspercentage van 1.9% in kip en kipproducten gevonden. Alle Salmonella bacteriën, er zijn vele verschillende typen, kunnen echter een voedselvergiftiging veroorzaken. Daarom kijkt de Keuringsdienst van Waren naar alle soorten.
Campylobacter en Salmonella zijn belangrijke veroorzakers van voedselinfecties bij mensen. Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks 100.000 voedselinfecties veroorzaakt worden door Campylobacter en 50.000 door Salmonella. Pluimveevlees is één van de belangrijkste bronnen voor deze infecties.
Gezien de hoge besmettingsgraad van het kippenvlees blijft het zaak voor de consument om uiterst zorgvuldig met de producten om te gaan. De Keuringsdienst van Waren waarschuwt consumenten om op te letten dat producten, die onverwarmd geconsumeerd worden, niet in contact komen met rauwe kip. Bovendien moeten kip- en kipproducten goed gaar zijn voordat ze worden gegeten. Dat geldt ook voor de producten die in de handel gebracht worden als "Salmonella-vrij". Salmonella-vrij wil namelijk niet zeggen "Campylobacter-vrij", terwijl Campylobacter veel ernstiger ziekteverschijnselen kan veroorzaken dan Salmonella.
Gezien de forse besmettingspercentages is sinds 1 augustus 2001 een wettelijk verplichte waarschuwing voor de consument van kracht in de vorm van een etiket met de tekst: "Geef schadelijke bacteriën geen kans" gevolgd door een aantal gerichte adviezen. Dit etiket moet aanwezig zijn op alle pluimveevlees dat verpakt of onverpakt, wordt verkocht.
Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Keuringsdienst van Waren.
1. Keuringsdienst van Waren
Externe link, 25-10-2000