Provincie Gelderland

Gelderse reactie op rapport Luteijn over hoogwaterproblematiek

Gelderland: inzetten op structurele maatregelen en meewerken aan noodoverloopgebieden

Goede en snelle afvoer van water van groot belang Gelderland wil loyaal meewerken aan het realiseren van noodoverloopgebieden, maar alleen wanneer er voortvarend gewerkt blijft worden aan structurele maatregelen om water af te voeren. Daarnaast moet eerst duidelijk zijn dat noodoverloopgebieden echt noodzakelijk zijn in verband met de te verwachten afvoer uit Duitsland. Dat is in het kort de reactie van watergedeputeerde Johan de Bondt, vooruitlopend op het verschijnen van het rapport Luteijn.

De Bondt doelt hiermee op de zorgen van de provincie Gelderland over de mogelijke stoppen in de Waal (Gorinchem, Volkeraksluizen) en boven Kampen in de IJssel waardoor het water niet vrijelijk kan wegstromen. Nederrijn, IJssel en Waal moeten zoveel mogelijk benut worden voor de toekomstige waterafvoer.

Tijdens de 3e Hoogwaterconferentie verleden week in het provinciehuis is uitvoerig gesproken over noodoverloopgebieden en retentiebekkens. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Algemeen wordt er van uit gegaan dat maatregelen aan de rivier bovenstrooms het beste resultaat opleveren. Daarover wordt nu tussen Rijkswaterstaat, Gelderland en de betrokken Duitse deelstaten overleg gevoerd. Gelderland is hierbij een grote initiator. De provincie wil niet lijdzaam afwachten wat er over de grens mogelijkerwijs gaat gebeuren.

Verder is het belangrijk dat de door de commissie Luteijn voorgestelde noodoverloopgebieden als Ooijpolder en Rijnstrangen alleen worden ingezet bij echte hoogwatersituaties boven de 16.000 m3 of in de toekomst 18.000 m3. Het mag volgens De Bondt absoluut niet zo zijn dat de gebieden onder water gezet worden vanwege achterstallig onderhoud aan de dijken. Daarom de nadruk van Gelderland op de absolute noodzaak van snelle, structurele maatregelen aan en in het rivierbed.

Nadere informatie bij de dienst Milieu en Water, Frans Verhoef, tel: 026 - 359 88 07, of de afdeling Communicatie, Johan Visser, tel: 026 - 359 90 22