Gemeente Emmen


---

Persbericht: Regels brandveilig gebruik bouwwerken, 29 mei 2002

Beleidsregels brandveilig gebruik bouwwerken

Het college van b en w heeft de notitie Beleidsregels brandveilig gebruik van inrichtingen, gebouwen en bouwwerken met de daarbij behorende aanbevelingen vastgesteld. Inmiddels is de Brandweer Emmen met de invoering en bijhouding van het gebruiksvergunningenstelsel in de gemeente begonnen. Het gaat hierbij om ongeveer 1.000 vergunningen die verstrekt moeten worden.

Voor bestaande panden dient het niveau van brandveiligheid vastgesteld te worden. Het college heeft hiervoor regels opgesteld. De nadruk wordt daarbij gelegd op die zaken die met een veilige ontvluchting van mensen te maken hebben. Er worden hierbij richtlijnen aangehouden die door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn verstrekt aan alle gemeenten. Tevens is vastgesteld welke route gevolgd wordt indien in voorkomende gevallen handhavend moet worden opgetreden.

Gebruiksvergunning
De woningwet schrijft voor dat de gemeentelijke bouwverordening voorwaarden moet bevatten die het brandveilig gebruik van bouwwerken regelen (uitgewerkt in Emmense bouwverordening hoofdstuk 6). Hierin wordt het brandveilig gebruik geregeld door het verstrekken van een zogenaamde gebruiksvergunning. In een gebruiksvergunning worden dus voorschriften over het brandveilig gebruik van een bouwwerk geregeld. Alles over de gebruiksvergunning vindt u op onze website www.emmen.nl onder Emmen, brandweer.

Criteria
Het is verboden zonder of in afwijking van een gebruiksvergunning van burgemeester en wethouders een bouwwerk in gebruik te hebben of te houden, waarin:

* meer dan vijftig personen tegelijk aanwezig zullen zijn, anders dan in een één- of meergezinshuis;

* bedrijfsmatig de in de Regeling Bouwbesluit brandveiligheid (Staatscourant 1994, nr. 104) bedoelde stoffen zullen worden opgeslagen;

* aan meer dan tien personen bedrijfsmatig of in het kader van verzorging woon- en/of nachtverblijf zal worden verschaft;
* aan meer dan tien kinderen jonger dan twaalf jaar, of aan meer dan tien lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten dagverblijf zal worden verschaft.

Prioritering
Mede als gevolg van de rampen in Enschede en Volendam is vanuit het Kabinet nadrukkelijk de eerste prioriteit gelegd bij horeca-gebouwen. Na afhandeling van de eerste prioriteit zullen spoedig ook andere grote instellingen o.a. het theater, verschillende winkels, kantoren, het ziekenhuis en bejaardenoorden worden aangepakt.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen