Politie Rotterdam-Rijnmond


Persberichten Actueel

Bijgewerkt: 29-05-02 11:55

Ochtenduitgave woensdag 29 mei 2002

KORPS ROTTERDAM-RIJNMOND HANTEERT WEEGINSTRUMENT BIJ AANPAK CRIMINALITEIT (29 mei 2002)
Het afgelopen weekeinde hebben de landelijke en regionale media ruim aandacht besteed aan het niet in behandeling nemen van aangiften van gepleegde strafbare feiten. Ook kwam aan de orde een geval van een ernstige mishandeling met opsporingsindicatie, dat was opgelegd. Hierdoor ontstaat het beeld dat het korps Rotterdam-Rijnmond aan talloze ernstige gevallen van zware mishandeling met opsporingsindicatie niets meer doet. Dit beeld is onjuist. Het onderwerp geweld is niet voor niets een van drie korpsprioriteiten. De cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar laten dat ook zien. Tot op heden werd 32.602 keer aangifte gedaan terzake van misdrijf, waarvan 3.722 keer terzake geweld. Er werd tegen 6.684 verdachten proces-verbaal opgemaakt, waarvan 1.424 keer voor geweld. Ter vergelijking: in 2001 werd 122.858 keer aangifte gedaan terzake misdrijf, waarvan 10.611 keer terzake geweld. In datzelfde jaar werd tegen 18.288 verdachten proces-verbaal opgemaakt, waarvan 4.054 keer terzake geweld.
Onze inspanningen hebben niet kunnen verhinderen, dat in de afgelopen maanden een klein aantal incidenten waarbij sprake was van ernstige mishandeling met opsporingsindicatie, opzij is gelegd. Een hausse aan levensdelicten in de eerste vier maanden van dit jaar, waardoor de werkdruk op de recherche in het betreffende district bijzonder sterk is toegenomen, is hier mede oorzaak van. Voor de Driehoek bestaat hier over geen misverstand; dit is onverteerbaar. De Driehoek heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen: zaken van zware mishandeling met opsporingsindicatie worden niet langer alleen per district 'gewogen', maar korpsbreed. Als een district geen capaciteit heeft om de zaak op te pakken, zal het dossier in principe ter behandeling aan een ander district worden uitgegeven. Daarnaast vindt de Driehoek het wenselijk dat slachtoffers eenduidig worden geïnformeerd over de afhandeling van hun aangifte. Nu is dat nog niet het geval en worden verschillende afdoeningswijzen en
-brieven gehanteerd. Op korte termijn wordt een korpsstandaard opgesteld, die door alle districten gebruikt zal gaan worden en die tevens voorziet in het leveren van maatwerk.
Teneinde een meer consequente, evenwichtige en betekenisvolle aanpak ten aanzien van de bestrijding van de ernstige criminaliteit binnen de regio te realiseren, is begin dit jaar onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie een weeginstrument vastgesteld, dat geldt voor het gehele korps. Met behulp van het weeginstrument worden strafbare feiten naar zwaarte van het delict gerangschikt, beginnend bij levensdelicten als moord en doodslag en aflopend tot zaken als fietsdiefstal. De korpsprioriteiten geweld, jeugd en overlast zijn in het instrument tot uitdrukking gebracht. Behalve de zwaarte van het delict worden in het weeginstrument ook gewogen de opsporingsindicatie (de kans dat de zaak snel kan worden opgelost) en de maatschappelijke impact. Als er sprake is van een jeugdige verdachte wordt de desbetreffende zaak automatisch hoger geclassificeerd. De praktische gang van zaken bij de recherche is als volgt: Levensdelicten en zaken waarbij een verdachte op heterdaad is aangehouden, worden direct in behandeling genomen. De overige zaken worden gewogen aan de hand van het weeginstrument. Aldus worden ernstige delicten en minder ernstige zaken met een opsporingsindicatie omgezet in zogenaamde zaaksdossiers. Deze dossiers worden samengesteld met de bedoeling de zaken ook daadwerkelijk te onderzoeken en vormen daarmee de werkvoorraad. De dan resterende zaken worden direct terzijde gelegd. Zij worden administratief onder bereik gehouden voor het geval de aangifte toch nog in beeld komt. Bijvoorbeeld omdat de feiten seriematig blijken te zijn en/of naar later blijkt, zijn toe te schrijven aan een bepaalde verdachte.
De gevormde zaaksdossiers worden dus zoveel mogelijk in behandeling genomen. De werkvoorraad is altijd iets groter dan de capaciteit van de recherche. Het betreft een actueel vlottend bestand, waar dagelijks zaken bijkomen en afgaan. Dossiers verdwijnen uit de werkvoorraad omdat ze zijn omgezet in een proces-verbaal of omdat onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie, daartoe om capaciteitsredenen gedwongen, alsnog wordt besloten de zaak niet of niet verder in behandeling te nemen.
In de dossiers die aldus terzijde worden gelegd kan het gaan om ernstige zaken zonder opsporingsindicatie en om minder ernstige feiten met opsporingsindicatie. Daarnaast kan het gaan om zaken, die wel in behandeling zijn genomen, maar waar de politie niet of niet snel genoeg uitkomt en om zaken die in het geheel niet zijn behandeld. In de eerste vier maanden van dit jaar varieerde het aantal zaaksdossiers dat aldus per district terzijde is gelegd van enkele tientallen tot enkele honderden (250).
Waar het gaat om het terzijde leggen van dossiers terzake zware mishandeling met opsporingsindicatie dient nadrukkelijk te worden vermeld, dat het hier om slechts enkele incidenten gaat. De geschetste problematiek baart de Driehoek ernstig zorgen. Een en ander benadrukt nog eens het capaciteitsprobleem, waar de politie Rotterdam-Rijnmond mee kampt. De actuele werkdruk bij de recherche bevestigt nadrukkelijk, dat de capaciteitsclaim, die in het kader van de Nota Criminaliteitsbeheersing is toegezegd, volstrekt terecht is. In deze nota van de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie is becijferd dat een capaciteitsuitbreiding van de politie met 8.000 man/vrouw (waarvan 3.000 tbv de opsporing) noodzakelijk is om het aantal zaken met opsporingsindicatie dat in Nederland terzijde wordt gelegd (circa 80.000 aangiften) te kunnen behandelen. De werklast in Rotterdam onderstreept tevens dat het landelijke beeld met name in de vier grote steden versterkt naar voren komt.
(In overleg met de Driehoek stelt de korpschef bovenstaand bericht ter beschikking aan de pers).

BRAND IN WONING (29 mei 2002)
Dinsdagavond omstreeks kwart voor acht ontstond brand in een benedenwoning aan de Zwaanhals. De brandweer gaf het sein middelbrand. Er was sprake van een uitslaande brand. Diverse omwonenden werden geëvacueerd. Omstreeks half negen werd het sein brand meester gegeven. Twee bewoners werden met ademhalingsmoeilijkheden naar het Sint Franciscus Gasthuis vervoerd. Later die avond konden zij het ziekenhuis verlaten. De meeste bewoners konden later weer naar hun huis terugkeren. Vermoedelijk is de brand ontstaan door kortsluiting.

MAN BEROOFD (29 mei 2002)
Dinsdagmiddag omstreeks half vijf werd op het Doenpad een 41-jarige Schiedammer beroofd van een gouden ketting en portemonnee. Het slachtoffer reed in zijn auto in de richting van de A13, toen hij bij het viaduct twee mannen zag staan die naar hem zwaaiden. Omdat hij dacht dat zij hulp nodig hadden, stopte het slachtoffer. E'n van de mannen bedreigde hem vervolgens met een vuurwapen. Hij moest zijn gouden ketting, armband en portemonnee (inh. meer dan 1000 euro) afgeven. Vervolgens ontstond er een worsteling tussen het slachtoffer en de twee mannen, waarbij het slachtoffer gewond raakte. De mannen gingen er hierna met hun buit vandoor in een auto. Het slachtoffer werd voor onderzoek door de GGD overgebracht naar het St. Franciscus Gasthuis.

BRAND IN BAKKERIJ (29 mei 2002)
In de nacht van dinsdag op woensdag even na middernacht, meldden getuigen dat er rook kwam uit een bakkerij aan het Plein 1953. Politiemensen hebben direct via de geluidsinstallatie van de politieauto, de bewoners van het Baarlandhof (boven de winkels) geïnformeerd en verzocht om hun woningen te verlaten. De brandweer bluste het vuur. De recherche van het district Zuid stelt een onderzoek in naar de oorzaak, waarbij rekening wordt gehouden met brandstichting.

DEALERS OPGEPAKT (29 mei 2002)
Dinsdagavond omstreeks kwart over acht werden op de Keileweg twee mannen aangehouden, die zich bezig hadden gehouden met het dealen van verdovende middelen. Cameratoezicht had een en ander opgemerkt, waarna politiemensen een onderzoek instelden. Beide verdachten, een 40-jarige en een 21-jarige Rotterdammer werden aangehouden. E'n van de mannen was in het bezit van 84 poeders cocaïne terwijl de ander een paar honderd Euro bij zich had. De verdovende middelen en het geld werden in beslag genomen. Beide mannen werden overgebracht naar het bureau en ingesloten.


Avonduitgave dinsdag 28 mei 2002

ONTUCHTPLEGER AANGEHOUDEN (28 mei 2002)
SCHIEDAM - Rechercheurs van de Afdeling Jeugd- en Zedenzaken van het district Schiedam hielden dinsdagmiddag een 46-jarige Schiedammer aan, verdacht van het plegen van ontucht en bedreiging. Tegen de Schiedammer was de afgelopen dagen aangifte gedaan wegens zedendelicten, gepleegd met twee minderjarige Schiedamse meisjes. Daarbij had de Schiedammer tevens bedreigingen tegen hen geuit. De recherche van de Afdeling Jeugd- en Zedenzaken nam na de aangiften van de beide meisjes direct contact op met diverse
hulpverleningsinstanties, de GGD en de samenwerkende scholen in Schiedam, om een zo adequaat mogelijk hulpverleningsprogramma op te zetten voor onder meer ouders en slachtoffers. Niet uitgesloten wordt dat de 46-jarige Schiedammer met nog meer minderjarige meisjes ontuchtige handelingen heeft gepleegd. Voor met name ouders zal binnenkort een informatieavond worden belegd. Ook zal zo spoedig mogelijk een speciaal informatietelefoonnummer worden geopend.

STRAATROVER DOOR VOORBIJGANGERS AANGEHOUDEN (28 mei 2002) Dinsdagmiddag kort voor vier uur werd door voorbijgangers in de Utenhagestraat een 32-jarige Rotterdammer na een korte achtervolging aangehouden en even later overgedragen aan gealarmeerd politiepersoneel. De Rotterdammer had van een in de Utenhagestraat lopende 82-jarige vrouw de tas uit haar hand gegrist en was ermee vandoor gegaan. Op gillen van het bejaarde slachtoffer reageerde een aantal voorbijgangers die de tasjesrover in z'n kladden grepen. De Rotterdammer werd ingesloten.

HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD (28 mei 2002)
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Naar aanleiding van klachten over stankoverlast werd dinsdagmorgen door politiepersoneel van het district Oost een onderzoek ingesteld in een woning aan de Aida. Op de zolder van de woning, waarvan de bewoner niet thuis was, werd een hennepkwekerij aangetroffen en direct ontmanteld. Daarbij werden 219 hennepplanten, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur, in beslag genomen. Naar de bewoner wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.

IRRITATIE OVER VERKEERSGEDRAG BESLECHT MET EEN HAMER (28 mei 2002) Een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Den Bosch liep dinsdagmiddag zeer ernstig oogletsel op, nadat hij was bewerkt met een hamer. De chauffeur reed op de noordbaan van de Rijksweg A20, kort voor het Terbregseplein, toen hij door twee Rotterdammers in hun auto werd belaagd naar aanleiding van z'n rijgedrag. Op de vluchtstrook werd de onenigheid verder voortgezet, waarbij de vrachtwagenchauffeur met een hamer werd bewerkt en daarbij zeer ernstig oogletsel opliep. Het slachtoffer werd naar het Sint Franciscus Gasthuis vervoerd. De beide Rotterdammers (24 en 27 jaar) werden ter plaatse door zeer snel aanwezig politiepersoneel, onder meer de bemanning van een politiehelikopter, aangehouden. Beiden werden ingesloten.

POLITIEMENSEN MET GOED REUKVERMOGEN (28 mei 2002) Dinsdagmorgen rond half elf hield politiepersoneel van het district De Noordhoek in een woning n de Azaleastraat een 30-jarige Rotterdammer aan op grond van de Opiumwet. De politiemensen waren naar de woning gekomen omdat de Rotterdammer z'n auto op de stoep geparkeerd had. Toen de man daar na aanbellen en na het openen van z'n voordeur op werd geattendeerd roken de politiemensen een hevige henneplucht. Toen de politiemensen aan de man vroegen of zij in diens woning mochten kijken gaf deze daarvoor in eerste instantie geen toestemming. Korte tijd later werd toch, na uiteindelijke toestemming, op grond van de Opiumwet door de politiemensen een onderzoek in de woning ingesteld. Op de eerste verdieping werd een hennepkwekerij aangetroffen, waarbij juist was geoogst. De geknipte toppen lagen namelijk in enkele zakken in een vat in de achtertuin. Zowel de hennepplanten, toppen als de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen. De 30-jarige Rotterdammer werd vervolgens aangehouden. Tevens werd geconstateerd dat de voor de kwekerij benodigde stroom illegaal werd afgetapt.

Middaguitgave dinsdag 28 mei 2002

MAN GEBOEID EN BEROOFD (28 mei 2002)
Een 29-jarige man uit Arnhem is maandagavond in de Teilingerstraat beroofd van z'n GSM en 100 euro. De aangever wilde, om even voor half zeven, zijn auto parkeren in de Teilingerstraat, maar moest nog wat rondrijden omdat er geen plek was. Vervolgens kwam er een onbekende man naast de auto lopen, die hem bedreigde met een vuurwapen en dwong om te stoppen. De man stapte in en onder bedreiging van het vuurwapen moest hij de Scheveningsestraat inrijden. Ter hoogte van het Ammersooiseplein moest hij zijn wagen parkeren en kwamen er nog twee mannen aanlopen, waarvan er één ook een vuurwapen had. Zij stapten niet in, maar de aangever kreeg handboeien om en een klap met een vuurwapen op z'n achterhoofd. Met de buit, een GSM en 100 euro, alsmede z'n autosleutels ging het drietal er vandoor in onbekende richting. Het slachtoffer is hierna uitgestapt en heeft alarm geslagen. Hij is voor onderzoek naar het Sint Franciscusziekenhuis gebracht en later naar een politiebureau.

BEROVING MISLUKT (28 mei 2002)
RIDDERKERK - Maandagavond heeft men geprobeerd een 57-jarige vrouw uit Ridderkerk van haar auto te beroven. De aangeefster reed om even na tien uur op de Oostdijk. Vlakbij de scheepswerf werd ze ineens ingehaald door een auto met drie mannen erin. Eén man sprong eruit, rukte een portier open en riep dat ze uit de wagen moest komen. Ze deed dat niet, waarop de overvaller haar bij de haren greep en probeerde haar uit de auto te sleuren. Ze verzette zich heftig en begon te gillen. Toen de vrouw kans zag om van de claxon gebruik te maken liep de dader terug naar z'n auto en reed hard weg. In de auto zaten in totaal drie mannen.

BEROVING (28 mei 2002)

Dinsdagmorgen kort na negen uur werd een 27-jarige Rotterdammer in de
1e Middellandstraat beroofd door twee hem onbekende mannen. Tijdens een onenigheid over verdovende middelen kreeg de Rotterdammer een paar klappen in z'n gezicht. Vervolgens werd hem een bedrag van 50 euro ontfutseld.

BROMFIETSCONTROLE (28 mei 2002)
Politiepersoneel van het district Oost hield dinsdagmorgen een bromfietscontrole op de Prinses Beatrixlaan, waarbij de te controleren bromfietsberijders door motoragenten naar de controleplaats werden gedirigeerd. In totaal kregen 26 berijders van brommers of scooters een proces-verbaal voor onder meer te hoge constructiesnelheid, geen helm op, geen bromfietscertificaat en technische gebreken.

Ochtenduitgave dinsdag 28 mei 2002

DUITSERS OPGELICHT MET 'MONOPOLY-GELD' (28 mei 2002) Maandagavond deden twee Duitsers (39 en 66 jaar) bij de recherche van het district Rotterdam-Centrum aangifte van oplichting, waarbij zij een bedrag van 100.000 euro kwijtraakten. Het tweetal wilde in eigen land een onderneming starten en zocht via internet een geldschieter. Beiden kregen daarop een reactie, waarbij hen werd verzocht naar een hotel aan het Weena in Rotterdam te komen om een en ander te regelen. Met een geldbedrag van 100.000 euro, voor korte tijd van een bevriende relatie geleend, in een koffer togen zij naar Rotterdam om daar zaken te doen. Daar werden zij door een man aangesproken die hen 180.000 Zwitserse francs bood voor de 100.000 euro. Na de deal liepen de beide Duitsers met de man mee naar diens auto, waar de koffertjes werden overgedragen. Toen de Duitsers secuur de inhoud van hun koffertje wilden bekijken, stapte de onbekende man met hun koffer direct in z'n auto en reed weg.
De twee Duitsers lieten vervolgens de inhoud van hun koffer controleren bij een bankgebouw en kregen daar te horen dat slechts het bovenste biljet 'echt' was en de rest een soort 'monopoly-geld' was. Beiden deden vervolgens aangifte van oplichting.

DODEN IN WONING (28 mei 2002)
Maandagavond omstreeks half elf werden in een woning aan de Delfgaauwstraat de levenloze lichamen aangetroffen van twee vrouwen en een man.
Een buurtbewoner was aan het politiebureau gekomen met de mededeling dat er een vrouw niet thuis was en dat men dat vreemd vond. Toen de politie vervolgens een onderzoek instelde en bij de woning in de Delfgaauwstraat uitkwam, trof zij daar de drie stoffelijke overschotten aan. De lichamen vertoonden uiterlijke sporen van geweld. De identiteit van de slachtoffers is nog niet vastgesteld. Er zal sectie worden verricht teneinde de juiste doodsoorzaak vast te stellen. De recherche van het district De Noordhoek, die uitgaat van een misdrijf, onderzoekt de zaak.