Persmededeling van CD&V
28 mei 2002

CD&V LEGT BASIS VOOR GEGARANDEERDE GELIJKE KANSEN IN HET ONDERWIJS

Minister van Onderwijs komt tegemoet op een aantal bezwaren van CD&V. CD&V zal de de bespreking en stemming van het decreet niet meer langer ophouden.

Op maandagmorgen 27 mei ging op het kabinet Onderwijs een formeel overleg door op initiatief van minister Vanderpoorten met de CD&V-commissarissen Onderwijs en de CD&V-fractieleider. Bij dit overleg heeft CD&V zijn bezwaren t.a.v. het voorliggend ontwerp van decreet Gelijke Kansen 1 toegelicht.

Dit heeft geleid tot de uitwisseling van amendementen en uiteindelijk een voorstel van verbeteringen die in belangrijke mate tegemoetkomen aan de kritiek van CD&V en van vele scholen en ouders.

De belangrijkste verbeteringen hebben betrekking op:


1. Het inschrijvingsrecht


Dit gaat niet per 1/09/2002 in, maar eerst vanaf het schooljaar 2003-2004. Dit laat alvast toe dat de scholen zich op een gedegen wijze kunnen voorbereiden op een open toegangsbeleid. Toch blijft CD&V betreuren dat de scholen niet meer tijd wordt gegund om een open toegangsbeleid te ontwikkelen.

Dit inschrijvingsrecht wordt opgelegd voor uitvoering wordt gegeven aan de conclusies en aanbevelingen van de studie naar de objectiveerbare verschillen. Bovendien wordt de solidariteit, die schoolgemeenschappen als de joodse en protestantse scholen leefbaar houdt, genegeerd. Verder dreigen de nederlandstalige leerlingen in Brussel achtergesteld te worden op de franstalige. Het nederlandstalig onderwijs in Brussel komt zo op de helling te staan. CD&V betreurt dit.


2. De zorgverbreding


Gelijke Kansendecreet 2 wordt geintegreerd in Gelijke Kansendecreet 1, waardoor de zorgverbreding decretaal wordt gegarandeerd met ingang van
01/09/2003. Dit biedt aan de scholen meer zekerheid dan een belofte van de minister. Bovendien ontstaat hierdoor voor de Vlaamse regering een verplichting om de nodige budgettaire middelen te voorzien.

CD&V blijft betreuren dat de zorgverbreding niet samen met het kansarmoedebeleid vanaf 01/09/2002 in voege treedt.

CD&V blijft erop aandringen dat de Vlaamse regering de nodige middelen vrijmaakt opdat in alle scholen een zorgcultuur kan ontstaan die alle leerlingen, en vooral de groep van 8 a 10% leerbedreigde kinderen, betere kansen geeft.


3. Inclusief onderwijs

CD&V is een grote voorstander van inclusief onderwijs. Nu reeds kunnen stappen in die richting worden ondernomen, in de mate dat er dan de nodige middelen en personele omkadering zijn om de kinderen met een handicap op een passende wijze te begeleiden.

In de mate dat dit niet zo is - en dat is nu het geval - moet een oplossing worden geboden binnen het kader van Gelijke Kansendecreet 3. De minister treedt deze benadering bij.


4. De CLB's worden in hun begeleidende rol hersteld

5. Verder worden een aantal amendementen aangebracht die de operationaliteit van het decreet moeten verbeteren.

CD&V zal zich niet verder verzetten tegen de behandeling van Gelijke Kansendecreet 1. Toch meent CD&V dat het onrechtmatig is gelijke plichten aan alle scholen op te leggen als verplichting van de overheid om in een gelijke financiering te voorzien wordt genegeerd.

De Vlaams Volksvertegenwoordigers en CD&V-onderwijscommissarissen: Luc Martens
Jos De Meyer
Brigitte Grouwels
Veerle Heeren
Gilbert Vanleenhove

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be