Nationaal Dubo Centrum

woensdag 29 mei 2002

IBA wint 'Morgen de Ruimte Prijs, Oscur'

Tijdens de CUR dag op 23 jongstleden heeft het team van Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) met haar concept van de Geokoepels de 'Morgen de Ruimte Prijs, Oscur' gewonnen. CUR wil met deze prijs jonge mensen stimuleren bij de uitwerking van innovatieve visies over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Grote, gewelfvormige, haast 'kathedraalachtige', ruimten die worden uitgegraven in de grondlagen beneden 50 m NAP, moeten de oplossing voor het bovengronds ruimtetekort anno 2025 worden. Het concept van de GeoKoepel is gebaseerd op het principe van 'gewelfwerking', een principe dat de Romeinen al gebruikten om grote bruggen te bouwen. Doordat de koepel op een grotere diepte wordt aangelegd, is de grondspanningen zodanig dat het grote ronde dak zichzelf zonder zware ondersteuning in stand kan houden. Instortingsgevaar wordt hierdoor vermeden.
De grotere diepte heeft een ruimtelijke voordeel: de bovenliggende lagen die voornamelijk in beslag worden genomen door ondergrondse infrastructuur, funderingen en de grondwaterhuishouding blijven ongemoeid. De eerste GeoKoepels worden uitgerust met snelle liften die in de hedendaagse wolkenkrabbers worden toegepast, maar dan omhoog naar de begane grond. Na verloop van tijd ontstaan andere toegangsmogelijkheden; horizontaal vanuit naburige ruimten of schuin via een lopende-bandsysteem.
De GeoKoepels kunnen gebruikt worden als:

* industriële en opslagfuncties, bijvoorbeeld voor het langparkeren van auto's, als trillingsvrije ruimte voor computers
* archiefruimte

* energie-opslag

* conservering van bederfelijke waren als levensmiddelen en bloemen
* uitgaans- en amusementsfuncties

Kennisontwikkeling nodig
Door de verschillende GeoKoepels met elkaar te verbinden ontstaat een netwerk dat met de jaren steeds verder uitbreidt, onafhankelijk van het bovengronds ruimtegebruik. De ontwikkeling van het geokoepel-concept vormt een uitdaging van formaat, waarin Nederland een voortrekkersrol kan vervullen. Met name kennisgebieden als milieu en veiligheid, grondwaterhuishouding, grondmechanica, ondergronds bouwen en intensief ruimtegebruik zijn in Nederland sterk ontwikkeld. Anderzijds zal de samenwerking met andere geïndustrialiseerde landen sterk stimulerend werken. In Japan is de GeoKoepel al sinds de tachtiger jaren onderwerp van studie. Inmiddels is daar een experimentele koepel gebouwd voor researchdoeleinden. Zo moet er kennis worden ontwikkeld op zeer uiteenlopende gebieden. Denk aan de sociaal-psychologische aspecten, de veiligheid, de diepere grondlagen, het hydrologisch en ecologische systeem op diepte, de bouwwijze, de toegang en aansluiting op ondiepe of bovengrondse constructies en last but not least de financieel-economische en bestuurlijk-juridische aspecten. Kortom een sterk multidisciplinair vraagstuk waarvoor bestaande (kennis)netwerken maar ten dele afdoende zijn.

Nijpend ruimte tekort
Over 25 jaar zal men in staat moeten zijn om vanuit alle aspecten verantwoord te kunnen afwegen of een bepaalde maatschappelijke functie in een GeoKoepel wordt ondergebracht. De GeoKoepel levert daarmee dan een bijdrage aan de oplossing van het nijpend ruimtetekort. Nu zal men echter al moeten beginnen met het ontwikkelen van het GeoKoepel-concept, met het in kaart brengen van de onderzoeksvragen en de kennisleemten waarmee gewerkt moet worden. Een uitdaging voor de komende generatie en dus een taak voor de jonge professionals om dit ter hand te nemen.