Provincie Utrecht

Persbericht

Gezamenlijke persverklaring van de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort over de baggerberging

29-05-2002
Op vrijdag 24 mei 2002 hebben de leden van het college van B&W van Amersfoort en een afvaardiging van gedeputeerde staten van de provincie Utrecht gesproken over de ontwikkelingen rond de baggerberging op de locatie Zevenhuizen. Met dit gesprek hebben beide besturen de periode van een half jaar afgesloten, waarin de gemeente - conform de motie van de Amersfoortse raad - de gelegenheid heeft gekregen onderzoek te doen naar mogelijke alternatieve bergings- dan wel verwerkingsmogelijkheden.

Centraal in het gesprek stonden de uitkomsten van het onderzoek dat de gemeente Amersfoort - in nauw overleg met de provincie - heeft gedaan naar mogelijke alternatieven voor de verwerking van verontreinigde bagger klasse III en IV die de komende jaren uit de Utrechtse wateren vrij komt. In een constructief verlopen gesprek hebben gemeente en provinciebesturen gezamenlijk geconstateerd dat er op dit moment elders in het land beperkte alternatieve verwerkingsmogelijkheden zijn voor de Utrechtse bagger en dat er op korte termijn geen alternatieve oplossing is gevonden voor de 2 miljoen m3 die in Zevenhuizen gestort zou moeten worden.
Daarover zijn gemeente en provincie het eens. Ze verschillen van mening over de vraag of de verwerkingscapaciteit die nu en de eerstkomende jaren elders beschikbaar zal komen voldoende perspectief biedt om definitief af te kunnen zien van de aanleg van een baggerberging in Amersfoort.

Amersfoort
De gemeente Amersfoort concludeert dat er op korte termijn alternatieve mogelijkheden zijn voor een verwerking van een deel van de hoeveelheid bagger die in Zevenhuizen verwerkt moet worden. Daarnaast bieden milieutechnische ontwikkelingen perspectief voor een duurzame oplossing voor het landelijke baggerprobleem. Naar aanleiding van het advies Tienjarenscenario Waterbodems, eind februari 2002, heeft het kabinet in april zich uitgesproken voor een samenhangende, provincie overschrijdende en kosteneffectieve aanpak van het landelijke baggerprobleem.

provincie Utrecht
De provincie is van mening dat de landelijke ontwikkelingen onvoldoende garanties bieden om het nijpende Utrechtse baggerprobleem op te lossen. Daarom heeft het provinciebestuur aangekondigd dat het door zal gaan met de voorbereidingen en procedures voor de baggerberging in Zevenhuizen. Het is bereid daarbij twee sporen te volgen. Het eerste spoor houdt in dat gedeputeerde staten op korte termijn de gemeenteraad van Amersfoort zullen verzoeken een voorbereidingsbesluit te nemen voor de wijziging van het bestemmingplan die de baggerstort in Zevenhuizen mogelijk moet maken. Daarnaast zal de provincie - als tweede spoor - samen met Amersfoort blijven zoeken naar alternatieve verwerkingsmogelijkheden.

De beide overheden benadrukken dat ze - ieder met behoud van de eigen verantwoordelijkheden - met elkaar in gesprek blijven en blijven streven naar een oplossing die door alle betrokkenen (provincie, gemeente en Smink) gedragen wordt.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl