Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 20

Collegevergadering van dinsdag 28 mei 2002

Voorbereiding bouwen op Diekman kost 11 miljoen euro

Het college van B en W trekt 11 miljoen euro uit voor bouw- en woonrijp maken van grond in het Diekmangebied. Het betreft het zuidelijke deel van het bestemmingsplangebied zoals dat vorig jaar oktober door de gemeenteraad is vastgesteld. Het geld gaat voornamelijk op aan grondaankoop (3,2 miljoen euro) en het daadwerkelijke bouwrijp maken (5,9 miljoen euro). In het budget is geen geld opgenomen voor de aanleg van een geluidswal; hiervoor heeft de gemeenteraad al in maart een krediet beschikbaar gesteld. In het Diekmangebied komen ongeveer 140 woningen. Uitgifte van de bouwkavels begint volgend jaar.

College wil haast maken met opstellen monumentenlijst

Het college van B en W zal de gemeenteraad vragen nog voor de zomer 68.000 euro beschikbaar te stellen voor het opstellen van een monumentenlijst. De raad zegde in juli vorig jaar een structurele bijdrage van 68.000 euro toe voor een nieuw monumentenbeleid. Naar verwachting moeten zo'n 150 objecten worden onderzocht om de uiteindelijke monumentenlijst samen te stellen. Het onderzoek is tijdrovend; voor dossieronderzoek, veldonderzoek, fotografie en het opstellen van de lijst wordt verwacht dat Het Oversticht bijna 40 werkdagen nodig zal hebben. De monumentenlijst moet nog dit jaar voor definitieve aanwijzing aan het college van B en W worden voorgelegd.

Gezondheidscentrum Glanerbrug stapje dichterbij

Het college van B en W houdt alle mogelijkheden open voor de vestiging van een gezondheidscentrum op de hoek Jacob Roggeveenstraat / Schoolstraat. Het huidige bestemmingsplan Glanerbrug -dat stamt uit 1949- laat echter alleen de bestemmingen "Scholen" en "Berm, Groenstroken of Plantsoen" toe.
Een nieuw bestemmingsplan Glanerbrug zal naar verwachting niet eerder dan eind van dit jaar worden vastgesteld. Het college heeft nu een voorbereidingsbesluit voor het deelgebied J. Roggeveenstraat / Schoolstraat vastgesteld, zodat aan de bouw van een gezondheidscentrum op korte termijn medewerking kan worden verleend. Het is de bedoeling dat zich in het gezondheidscentrum in ieder geval de apotheek Glanerbrug en een drietal huisartsen vestigen. Ook is in een multifunctionele ruimte voor gezondheidsgerelateerde zaken voorzien. De Dorpsraad van Glanerbrug reageerde eerder negatief op de voorgenomen bouw van het gezondheidscentrum. Hoewel ze geen bezwaar maakt tegen de vestiging van een gezondheidscentrum op zich, ziet de Dorpsraad op het terrein liever zowel een gezondheidscentrum als een multifunctioneel centrum. Daarnaast ziet de Dorpsraad liever dat het gezondheidscentrum in een bestaand pand komt, omdat er naar haar idee anders teveel bestaande panden in het gebied leeg komen te staan. Het college meent dat die vrees ongegrond is. Het huidige apothekerspand kan weer voor bewoning geschikt worden gemaakt, terwijl de huisartsen in hun huidige panden blijven wonen. Verder meent het college dat er op het terrein voldoende ruimte is om naast nieuwbouw voor een gezondheidscentrum ook een multifunctioneel centrum te realiseren.

Kiosken verhuizen naar Dagmarktstraat

De kiosken aan de Kalanderstraat zullen tegelijk met de oplevering van het Van Heekplein, volgens planning september volgend jaar, onderdak vinden in de nieuw aan te leggen Dagmarktstraat. Onder een gezamenlijke glazen luifel, midden in de nieuwe winkelstraat, komen tien dagmarktkramen met onder meer lederwaren, een kaashandel, snoep, broodjes en vis. Om op tijd klaar te zijn met voorbereiding, ontwerp en bouw van de kiosken heeft het college van B en W ingestemd met een voorbereidingskrediet van 832.000. Het gezamenlijke vloeroppervlak van de tien kiosken wordt 330 vierkante meter. Samen met enkele bomen zullen de kiosken een herkenbare en aantrekkelijke toegang vormen tot het nieuwe Van Heekplein. De kosten moeten worden terugverdiend uit huur en standplaatsgelden.

Evenementen krijgen financiële impuls

Het college van B en W wil 159.000 uittrekken voor het centrummanagement en voor de organisatie van evenementen. Tot deze uitgave was al besloten bij de begrotingsbehandeling van eind vorig jaar. Inmiddels is duidelijk waaraan het geld wordt uitgegeven. Voor het centrummanagement komt 68.000 beschikbaar. Voor dat geld zal onder meer samen met betrokkenen een beleid worden ontwikkeld voor toelating van auto's op het stadserf en de toegestane tijden van winkelbevoorrading.
Voor evenementenbeleid wil het college 91.000 vrijmaken. De helft daarvan is nodig voor bureaukosten van het Enschedese Uit Bureau, dat anderhalf jaar geleden werd opgericht. Op termijn zal dit bedrag overigens onvoldoende zijn om de doelstellingen van het Uit Bureau te halen. Later dit jaar zal daarom een voorstel worden gedaan voor een toereikende financiering.
De tweede helft van de genoemde 91.000 is een extra gemeentelijke bijdrage aan evenementen als de Pythische Spelen, het Straattheaterfestival, Koninginnedag en de Zomerse Muziekzondagen. Extra, omdat ook de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente jaarlijks al zo'n 275.000 aan uitgeeft aan deze en andere evenementen. Daarnaast leggen ook de horeca en de centrumondernemers jaarlijks 136.000 op tafel voor evenementen.
Per jaar worden er zo'n veertig tot vijftig evenementen door de gemeente gesubsidieerd voor gemiddeld 19% van de kosten. Vooral muziekevenementen worden veelvuldig gesubsidieerd. Dat sluit aan op het streven om Enschede nadrukkelijker als muziekstad op de kaart te zetten. Zo zou het Uit Bureau er binnen enkele jaren in moeten slagen om jaarlijks één of twee landelijk aansprekelijke evenementen op muziekgebied van de grond te krijgen. Zulke evenementen leveren een positieve bijdrage aan de culturele identiteit van de stad en aan het vrijwilligerswerk, maar brengen ook geld in het laatje. Naar schatting is het toerisme in Enschede goed voor f 400 mln per jaar aan directe inkomsten. Een sterkere culturele profilering kan mogelijk bijdragen aan extra inkomsten.

Aanvullende financiering helpt NDIX verder

Het in Enschede gevestigde internetknooppunt NDIX kan wat B en W betreft weer even vooruit. Het college wil NDIX 70.000 beschikbaar stellen in de vorm van een zachte lening. Omdat ook de andere financiers (UT, OOM en de provincie Overijssel) bijspringen, kan de NDIX haar activiteiten verder uitbouwen. Zo wordt van het geld onder meer gewerkt aan de inrichting van een "netschap" in Enschede, waarbinnen verschillende onderwijsinstellingen en (semi-)overheidsinstellingen via glasvezel worden ontsloten. De Nederlands-Duitse Internet Exchange was, na Amsterdam, het tweede internetknooppunt in Nederland. Als grensoverschrijdende internet-exchange is het uniek in de wereld. Het knooppunt werkt als een groot verkeersplein voor internetverkeer en draagt bij aan toenemende snelheid en bandbreedte en aan dalende kosten van internetverkeer. NDIX werd vorig jaar in gebruik genomen, maar heeft gezien de tegenvallende ontwikkelingen in de ICT-branche de verwachtingen nog niet helemaal kunnen waarmaken. De startinvestering beliep 500.000. Aanvullend wordt nu 350.000 gefinancierd. Volgens de huidige prognoses kan de NDIX het break-evenpoint eind 2004 bereiken. Op termijn wordt zelfs een rendabele exploitatie verwacht, waarna de leningen aan onder meer Enschede kunnen worden terugbetaald. Het belang van NDIX voor Enschede en de regio wordt groot geacht. De aanwezigheid van een internetknooppunt is voor sommige bedrijven een belangrijke vestigingsfactor. Nu ook de proef van de UT met een draadloos netwerk op NDIX is aangesloten, nemen de kansen voor NDIX verder toe. Tot slot kan Enschede een groot deel van de financiering ( 40.000) mogelijk terugkrijgen uit Europese gelden.

Activiteitenplan moet verkeersveiligheid verder doen toenemen

Met 25 projecten, gericht op verkeerseducatie, voorlichting en handhaving, wil het college eraan bijdragen dat het aantal letselslachtoffers in het verkeer van Enschede verder afneemt. Vorig jaar was dat aantal al gedaald tot 280, een forse afname ten opzichte van het jaar 2000, toen nog 420 personen letsel opliepen. De verkeersprojecten zijn onder meer gericht op de belangrijkste risicogroepen: jongeren, scholieren en ouderen. Zo worden er rijvaardigheidstesten gehouden voor 50-plussers met onder meer praktische voorlichting en een ogentest. Daarnaast zijn er projecten gericht op striktere handhaving van verkeersregels. Een voorbeeld is de intensieve alcoholcontrole, die minstens tweemaal per maand wordt gehouden. Ook profiteert Enschede mee van de 6 miljoen extra, die Twente de komende jaren krijgt voor meer politie-inzet. Eén van de speerpunten die van dit geld kan worden betaald, is de intensievere snelheidscontrole met behulp van camera's en laser guns. Met deze apparatuur kan de inzet van personeel effectiever plaatsvinden. Daardoor kunnen kosten worden bespaard.
In totaal gaan de projecten Enschede zo'n zestigduizend euro kosten. Driekwart krijgt de gemeente terug van de provincie. De plannen zijn vooraf afgestemd tussen gemeente, 3VO, politie, rijschoolhouders en de Ouderverkeersraad. Deze organisaties werken ook samen bij de uitvoering van de projecten.

Knelpunten stadskantoor worden opgelost

In het voormalige onderkomen van de Bouw- en Milieudienst, de Noordmolen, worden in totaal 55 werkplekken gerealiseerd voor ambtenaren van de gemeente Enschede. Daarmee wordt de overbezetting in het stadskantoor weggewerkt. De extra werkplekken kosten 192.000. Die overbezetting ontstond doordat in het stadskantoor meer werkplekken nodig waren dan bij de bouw werd voorzien. Ook blijken de als flexplekken ingerichte kantoren vaak een hogere bezetting te hebben dan aanvankelijk werd gedacht. Op korte termijn biedt de inrichting van extra werkplekken in de Noordmolen soelaas. Op langere termijn behoeft het flexconcept een betere uitwerking, bijvoorbeeld in het streven naar een meer evenwichtige bezettingsgraad van de werkplekken. De totale huisvesting van het ambtelijk apparaat in zowel stadhuis, stadskantoor als Noordmolen, zal daarbij integraal worden bekeken.

Lening voor nieuw onderkomen FC Het Centrum

Het gemeentebestuur van Enschede wil aan voetbalvereniging FC Het Centrum, gevestigd in de Eschmarke, een geldlening van 102.500 euro toekennen. Met dat geld moet een nieuw kleed- en clubgebouw worden gefinancierd.
Het huidige clubgebouw en het kleedgebouw voldoen volstrekt niet meer aan de eisen van deze tijd. Het kleedgebouw is zelfs enige jaren geleden gesloten vanwege gevaren voor de gebruikers. Momenteel wordt gebruik gemaakt van een noodvoorziening. De totale investering bedraagt 391.000 euro. Naast de geldlening draagt de gemeente bij met een bedrag van 147.500 euro.

Gemeente financiert nieuw hoofdkwartier PlanetArt

Het college van B en W stelt aan de Stichting PlanetArt een investeringssubsidie ter beschikking van 15.000 euro voor de vestiging van een nieuw hoofdkwartier aan de Noorderhagen. Tevens ondersteunt het met een bedrag van 30.378 euro de organisatie van manifestaties en activiteiten van deze organisatie voor mediakunst. Voorwaarde is dat het huidige bestemmingsplan wordt gewijzigd, omdat het gewenste pand een woonfunctie heeft.
De Stichting PlanetArt is in 1995 in Hengelo opgericht als kunstenaarscollectief door een groep oud AKI studenten. PlanetArt concentreert zich op (media)kunst en techniek en wil zich nu gaan vestigen in Enschede aan de Noorderhagen 11. Het college ziet de komst van de Stichting als een welkome aanvulling van de gemeentelijke cultuur. In het huidige cultuurbeleid zijn mediakunst en techniek als hoofdaccent aangemerkt. Daarnaast is in de wijk Roombeek het project `cultuurcluster' in voorbereiding, met als belangrijk onderdeel het Media Art Centrum. Relaties met de activiteiten van het cultuurcluster liggen voor de hand.