Gemeente Amsterdam


---

Amsterdamse natuur in kaart gebracht

Hoe groen is Amsterdam? Welke soorten planten en dieren leven er? Waar kunnen de Amsterdamse flora en fauna door toenemende verstedelijking in de knel komen? Dat zijn vragen waar de gemeente onder andere in het kader van het opstellen van het Structuurplan antwoorden op wil geven. Het rapport 'Toestand van de Natuur Amsterdam 2002' beschrijft voor het eerst in de Amsterdamse geschiedenis de waarde van de natuur in de verschillende gebieden in Amsterdam en omgeving. Het brengt de aanwezigheid van de vele planten en dieren in kaart: ringslangen op de Diemerzeedijk, jonge bosuilen in de grachtengordel, boomblauwtjes langs de Amstel, marters in het Amsterdamse Bos, muurvarentjes langs de kaden in de binnenstad, enz.
Wethouder Hester Maij (Openbare Ruimte en Groen): "De kaarten in het rapport geven zeer nuttige informatie voor beleids- en planvorming op het gebied van ruimtelijke ordening. Ze tonen duidelijk aan waar de knelpunten liggen. Het rapport is dan ook een van de belangrijkste onderleggers van de Hoofdgroenstructuur in het Structuurplan." De belangrijkste conclusies van het rapport zijn:
* De randen van de stad zijn in vergelijking met gebieden elders in het land zeer soortenrijk en bevatten de meest gunstige voorwaarden voor biodiversiteit; zo is Waterland een internationaal belangrijk gebied voor weidevogels.
* Voor de flora en fauna in de Amsterdamse parken en de grotere groengebieden zijn de groene verbindingen met de stadsrand van groot belang.

* De soortenrijkdom van de gebieden om Amsterdam hangt zeer sterk samen met het gevoerde agrarische beheer en de structuur van het landschap.

Het college van B&W heeft kennis genomen van het rapport en stelt de gemeenteraad voor het vierjaarlijks te actualiseren. Behandeling in de raadscommissie en in de gemeenteraad volgt zo spoedig mogelijk.

Amsterdam, 29 mei 2002 Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 29-05-2002