Milieu Centraal


Actuele persberichten

Landelijke gemeente-estafette Voedselverspilling van start in Ouder-Amstel

Utrecht, 28 mei 2002 - Vrijdag 31 mei zal wethouder Pieterman van de gemeente Ouder-Amstel het startschot geven voor de landelijke gemeente-estafette Voedselverspilling. In de estafette organiseren gemeenten om de beurt een actiedag over het weggooien van voedsel. Mensen die boodschappen doen worden geconfronteerd met de hoeveelheid weggegooid voedsel en krijgen praktische tips om hun verspilling te verminderen. De gemeente-estafette is een nieuw onderdeel van de lopende campagne Voorkom verspilling, koop voedsel op maat van Milieu Centraal en het NIBUD.

Per jaar gooit een Nederlands huishouden gemiddeld 110 tot 165 kilo voedsel weg, grotendeels ongebruikt. Dat is niet alleen een verspilling van het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig is om de voedingsmiddelen te produceren en te vervoeren. Zuinig zijn met energie is belangrijk voor het verminderen van het broeikaseffect. Bovendien is het weggegooid geld: per huishouden verdwijnt er jaarlijks 330 euro in de vuilnisbak.

Gemeente-estafette
Om het thema voedselverspilling onder de aandacht van Nederlandse consumenten te brengen is samenwerking met gemeenten gezocht. Met behulp van informatiepanelen en de Weggooi-test Voedingsmiddelen van Milieu Centraal en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) kunnen gemeenten om beurten een actiedag rondom dit thema organiseren. Gemeenten geven elkaar hierbij 'het stokje door'. De estafette start vrijdag 31 mei om 11.00 uur in de gemeente Ouder-Amstel (Sluisplein, t.o. Super De Boer, te Ouderkerk a/d Amstel), en loopt door tot zomer 2003.

Weggooi-test
Sinds de introductie van de Weggooi-test Voedingsmiddelen op 16 april jl. is de test al ruim 1700 maal gedownload van internet. Via Albert Heijn zijn 70.000 exemplaren van de test verspreid. Deelnemers aan de test schrijven veertien dagen op wat ze aan eten weggooien. Het totaal van die twee weken kan worden ingevuld in een rekenmodel op www.milieucentraal.nl. Met behulp van dit model kunnen consumenten uitrekenen hoeveel kilo voedsel, energie en euro's jaarlijks in hun vuilnisbak verdwijnt.
Mensen die de test zelf willen doen, kunnen deze downloaden via www.milieucentraal.nl of aanvragen via de Informatielijn van Milieu Centraal, 0900 - 1719 (15 cpm).

Einde persbericht


---