Korps: Friesland, plaats: Friesland 29-05-2002
Politieberichten van 28/5 (13.00 uur) t/m 29/5 (07.00 uur)

Beetserzwaag: inbraak in een auto
Op maandag tussen 13.30 uur en 14.30 uur is er ingebroken in een auto van een 65-jarige inwoner van Beetsterzwaag. De auto stond geparkeerd op de parkeerplaats aan de Bou. De rechterachterruit werd ingeslagen. Uit de auto is ontvreemd: een spiegelreflexcamera ,merk Canon, met tas en toebehoren. Waarde onbekend

Burgum: winkeldiefstal met geweld.
Dinsdag omstreeks 13.50 uur zag een 35-jarige bedrijfsleider van een supermarkt aan de Schoolstraat, dat een manspersoon een pakje sigaretten wegnam uit de winkel en daarna de winkel verliet zonder dit af te rekenen. Buiten de winkel werd de man aangesproken door de 35-jarige en deze werd meteen agressief. Toen de bedrijfsleider de man vastpakte begon de verdachte zich te verzetten. Op een gegeven moment kreeg de bedrijfsleider een vuistslag tegen zijn gezicht van de verdachte. De verdachte vluchtte. Signalement: donkere huidskleur, lengte ongeveer 1.75 meter, normaal postuur. Droeg een glimmende, vermoedelijk zwarte trainingsbroek, sportschoenen en een donker grijs base-ball-shirt

Ureterp:aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 09.50 uur vond een aanrijding plaats op de Opper Haudmare. Een 77-jarige inwoonster van Sint Nicolaasga reed over de afrit van de A-7, komend uit de richting Heerenveen. Zij reed in een personenauto en wilde op de kruising van de Opper Haudmare linksaf richting Leeuwarden, Bij het oversteken verleende de 77-jarige geen voorrang aan een 70-jarige inwoner van Dokkum, die op de A7 reed en uit de richting Leeuwarden kwam en in een camper reed. De camper schepte de personenauto vol aan de linkerzijkant. De personenauto kwam hierdoor tot stilstand tegen de vangrail. De 77-jarige bestuurster is nadat zij uit haar auto was bevrijd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, even als haar 84-jarige man. De inzittenden van de camper hadden geen letsel. Beide voertuigen zwaar beschadigd.

Harich: auto in sloot
Dinsdag omstreeks 09.00 uur vond een eenzijdig ongeval plaats. In een sloot bij een volkstuinencomplex aan de Houtdyk lag een personenauto in de sloot. Een 78-jarige inwoner van Balk was het tuincomplex opgereden en wilde op een gegeven moment keren. Daar hij lichamelijke gebreken had, ging het keren moeizaam. Hij opende de deur en probeerde zo om achteruit te kijken. Vermoedelijk heeft hij toen gas gegeven in plaats te remmen. Hierdoor kwam de auto met de achterzijde in de sloot terecht, Anderhalf later kwam een inwoner van Balk op het tuinencomplex en zag de auto half in de sloot liggen. De 78-jarige man zat nog in de auto. De brandweer heeft de 78-jarige uit de auto gehaald en voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: controle bedrijfsafval
In samenwerking met de afd. milieu een controle gehouden op 2 routes van Fryslan Milieu in de gemeente Leeuwarden. In totaal 21 afvalcontainers gecontroleerd afkomstig van 15 bedrijven. 8 bedrijven hadden het afval keurig afgevoerd. Een 4-tal bedrijven kregen een waarschuwing en tegen een 3-tal bedrijven is proces-verbaal , 2 tankstations en een garagebdrijf. opgemaakt. Geconcludeerd mag worden, dat het afval beter werd afgevoerd dan vorig jaar tijdens de toen gehouden controle.

Leeuwarden: bezit harddrugs
Dinsdag omstreeks 15.35 uur zagen 2 politieambtenaren dat een 20-jarige inwoner van Hellevoetsluis een bolletje, waarin verdovende middelen in zouden zitten, verhandelde op de kermis aan het Ruiterskwartier. De 20-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Inbeslag zijn genomen 23 bolletjes cocaïne 2 bolletjes heroïne en 4 brokken cocaïne. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: inbraak in auto
In de nacht van maandag op dinsdag werd er ingebroken in een auto, die naast de woning geparkeerd stond, van een 26-jarige inwoner van Oosterwolde aan de Meuleveldweg. Het linkerportierraam werd ingeslagen en uit de auto is een volledige radio-installatie weggenomen Het interieur van de auto is behoorlijk beschadigd. Er is ruw gewerkt. Waarde onbekend.

Heerenveen:winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 14.45 uur vond een winkeldiefstal plaats in een drogisterij aan de Dracht. Een 4-tal personen waren in de winkel. 1 van de 4 had 2 flesjes aftershave weggenomen en verliet onmiddellijk de winkel. De 3 andere hebben rustig de winkel verlaten.

Gorredijk:winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 15.20 uur werd een 29-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden voor winkeldiefstal door een 29-jarige inwoner van Lemmer.die werkzaam was in een slijterij aan de Badweg. De verdachte had een fles rum weggenomen. Via Kort-Om kreeg de verdachte een boete van 140 Euro.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 19.55 uur zagen politieambtenaren op de Nieuwstad een tegemoet komende auto rijden. Zij wilde deze auto controleren en riepen de bestuurder aan om te stoppen. Hij had het raam open.. De bestuurder van de auto stopte niet, maar reed door. Enkele serveersters op de Nieuwstad moesten aan de kant springen voor de auto. Op de Wirdumerdijk stond inmiddels midden op de rijbaan een politieauto met zwaailichten. De bestuurder reed via het trottoir richting Beursbrug. Via het Zuiderplein, waar hij door rood licht reed, reed hij de Schrans op. Hier werd de snelheid opgevoerd tot ongeveer 120 km per uur. Aan het einde van de Verlengde Schrans reed de auto zo hard, dat de bestuurder een bocht niet meer kon halen. Hij reed tegen enkele paaltjes en kwam tot stilstand tegen een betonnen container. Voorzijde van de auto werd zwaar beschadigd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden. Op bureau blies de verdachte 720 ugl, goed voor een rijverbod van 8 uur. Ook had hij geen geldig rijbewijs. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en snelheidsovertreding.

Franeker: inbraak supermarkt
Woensdag omstreeks 03.35 uur werd gemeld dat er werd ingebroken in een supermarkt aan het Ockingahiem. Met een straatklinker werd de ruit van de toegangsdeur ingegooid. Uit een vitrine werd bijna alle sigaretten weggenomen. Hoeveel er is weggenomen is niet bekend.

Leeuwarden: verlaten plaats na aanrijden en rijden onder invloed Dinsdag omstreeks 20.55 uur vond een aanrijding plaats op de Tijnjedijk. Een auto van een 70-jarige inwoonster van Leeuwarden stond voor een woning geparkeerd. Een bestelauto botste tegen deze geparkeerde en reed vervolgens door, zonder zijn identiteit achter te laten. Een getuige informeerde de politie en even later kon een 54-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn woning worden aangehouden , Ook had de 54-jarige alcohol gedronken. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Op bureau blies hij 1060 ugl, goed voor een rijverbod van 13 uur. Uit onderzoek bleek ook, dat verdachte reed tijdens een rijontzegging. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: diefstal auto en aanhouding verdachten Woensdag omstreeks 03.00 uur surveilleerden een paar beveiligingsmensen op het industrieterrein aan de Jupiterweg. Bij een autobedrijf zagen zij een auto, een Peugeot, het terrein oprijden met 3 inzittenden. Even later kwamen 2 autos vanaf het terrein. In de voorste zaten 2 inzittenden en in de tweede 1 bestuurder. De tweede auto was een VW Golf. De politie werd gewaarschuwd en in Wargea op de Wargeasterdyk werd de auto aangehouden. Een 31-jarige inwoner van Maarssen werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De Peugeot werd ook achtervolgd en kon in Noardburgum aan de kant worden gezet. De beide inzittenden , een 33-jarige inwoner en een 30-jarige inwoner van Utrecht zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau . De 3 verdachten zijn ingesloten en een onderzoek wordt ingesteld.

Bureau Communicatie tel: 058 - 880 8272