Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP) ter inzage

Riolering is een onmisbare voorziening voor het verwijderen van afvalwater uit de woonomgeving. De aanleg en het beheer ervan is volgens de Wet milieubeheer een gemeentelijke taak. In de Wet milieubeheer staat ook dat de gemeente een Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP) moet hebben. In het GRP staat onder meer: een beschrijving van de huidige kwaliteit van het riool, wanneer bepaalde onderdelen vervangen of gerenoveerd worden en hoe schoonmaak en onderhoud geregeld zijn. Nog een belangrijke aanleiding voor het opstellen van dit GRP zijn de regels voor het lozen van ongezuiverd water en de strengere eisen die de waterkwaliteitsbeheerders stellen aan de riolering. In het GRP wordt onder meer aangegeven hoe invulling gegeven kan worden aan deze verscherpte eisen. Tot slot staat in het GRP wat het onderhoud en beheer van het riool gaat kosten. Dit laatste is onder andere van belang voor het vaststellen van het tarief voor de rioolheffing.

Het opstellen van een GRP biedt het gemeentebestuur de mogelijkheid op verantwoorde wijze besluiten te nemen over het toekomstige rioleringsbeleid. Het schept duidelijkheid voor de waterkwaliteitsbeheerder (het hoogheemraadschap van Schieland) en andere betrokken overheden, over de termijnen waarbinnen werkzaamheden worden uitgevoerd. Voor inwoners geeft het GRP duidelijkheid over de te nemen maatregelen ter verbetering van het gemeentelijk afvalwatersysteem en de kosten daarvan. Het plan biedt de gemeente verder een handvat bij de afstemming tussen rioolbeheer, andere gemeentelijke taken en taken van andere overheden. Immers, het beheer van de riolering is verweven met het beleid voor milieu, ruimtelijke ordening, wegen, groen en waterbeheer. Daarbij zijn meerdere beheerders en belangen(organisaties) betrokken.

De riolering van Capelle in cijfers:

Binnen de gemeentegrenzen van Capelle aan den IJssel ligt circa 215 km riolering, met circa 6.450 rioolinspectieputten, 22.000 kolken (putten), 203 riooloverstorten lozend op oppervlaktewater, 8 rioolgemalen, 49 subgemalen, circa 160 drukrioleringspompputten en circa 40 km persleidingen. Op het gemeentelijke rioolstelsel zijn circa 30.000 huishoudens aangesloten. Dit alles moet worden beheerd en onderhouden.

Het eerste GRP van Capelle aan den IJssel verscheen december 1996 en besloeg een periode van vier jaar (1997-2000). Inmiddels is er een tweede GRP verschenen. Daarin is voor een periode van vijf jaar (2001-2005) weergegeven hoe de gemeente haar rioleringstaak vorm wil geven. Daarin is ook verantwoording afgelegd over het rioleringsbeleid tijdens de periode van het eerste GRP.

Het gemeentelijk rioleringsplan is op 11 februari 2002 door de gemeenteraad vastgesteld. U kunt het plan vanaf maandag 3 juni tot en met vrijdag 26 juli 2002 lezen in het Informatiecentrum van het gemeentehuis.