Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Amsterdam, 28 mei 2002

16.000 handtekeningen tegen Europees plan verkeersgegevens

Meer dan 16.000 personen hebben hun handtekening gezet onder een online petitie tegen een Europees plan voor onbeperkte en langdurige opslag van verkeersgegevens. De initiatoren van de petitie, het Duitse initiatief Stop1984, overhandigen de handtekeningen op woensdag 29 mei aan Pat Cox, de voorzitter van het Europese Parlement.

Binnen enkele dagen hebben 40 privacy en burgerrechten organisaties uit Europa en de USA en meer dan 16.000 personen de open brief aan het Europees Parlement
ondertekend. Met de ondertekening geven deze organisaties en personen te kennen dat zij het oneens zijn met het voorstel om de verkeersgegevens van alle gebruikers van Europese telecommunicatie-netwerken langdurig op te slaan voor gebruik door politie en inlichtingendiensten. Het voorstel is een onderdeel van de nieuwe Richtlijn voor Privacy in de Telecommunatiesector. Het Europees Parlement stemt op 30 mei voor de tweede en laatste keer over de nieuwe Richtlijn.

Verkeersgegevens zijn de adresseringsgegevens die ontstaan bij het gebruik van telefoons, GSM's en internet. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om telefoonnummers die zijn gebeld, de locatie van een GSM en webpagina's die zijn bekeken.

De ondertekenaars roepen de leden van het Europees parlement op om op 30 mei tegen het voorstel te stemmen. Als het voorstel ongewijzigd wordt ingevoerd, zullen de
verkeersgegevens worden vastgelegd van alle gebruikers van telecommunicatie in de EU. Dit geldt voor alle gebruikers, ook wanneer ze niet onder verdenking staan van strafbare feiten.

De ondertekenaars zijn van mening dat de vastlegging van verkeersgegevens noodzakelijk, proportioneel en tijdelijk zou moeten zijn. De strijd tegen het terrorisme mag niet worden misbruikt om fundamentele rechten te ondermijnen in democratische staten. Toezicht op de persoonlijke
telecommunicatie zou beperkt moeten blijven tot wat strikt noodzakelijk is voor de opsporing en alleen moeten plaatsvinden wanneer er sprake is van verdenking van strafbare feiten.

Open brief en handtekeningenactie:

http://www.stop1984.com/index2.php?text=letter.txt

Bits of Freedom is een van de veertig privacy en
burgerrechten organisaties die de brief mede-ondertekend heeft.


----
Voor de redactie