Leger des Heils

Leger des Heils opent Domushuis Eindhoven


- Mei 27, 2002 - 2:42 PM

Op 29 mei opent het Leger des Heils het eerste Domushuis in Nederland. Medewerkers van het Domushuis begeleiden zorgmijdende dak- en thuislozen die vaak in slechte omstandigheden leven en regelmatig met justitie in aanraking komen. Het gaat om een unieke vorm van hulpverlening waarin maatschappelijke opvang en reclassering samenkomen.

Domus is een nieuw woon- en begeleidingsproject. De cliënten van Domus zijn zorgmijdende dak- en thuislozen. Zij hebben niet alleen problemen op het gebied van wonen, maar ook met werken, vrije tijd en sociaal- emotioneel functioneren. De oorzaak ligt vaak in een psychische stoornis, soms in combinatie met een verslaving. Ze leven vaak onder slechte omstandigheden. Door hun criminele gedragingen komen zij regelmatig met justitie in aanraking. Het project Domus tracht voor deze groep een vangnet te vormen. Intensieve langdurige reclasseringsbegeleiding in directe combinatie met wonen in een daarvoor specifieke ingerichte woonvoorziening (het Domushuis), is de kern van de aanpak.

De groep dak- en thuislozen waar het project Domus zich op richt, maakt veelal deel uit van een grotere groep die niet of nauwelijks meer in aanraking komt met de hulpverlening. Naar schatting gaat het om een totaal aantal van ca. 24.000 personen (bron: Erbij horen door Taskforce Vermaatschappelijking Geestelijke Gezondheidszorg; 2002, pag.15).
Zij leven aan de zijlijn van onze samenleving en zijn verantwoordelijk voor veel kleine criminaliteit. Forse maatschappelijke overlast is hiervan het gevolg. Het verbeteren van de leefomstandigheden van de cliënten en het verminderen van de overlast is een belangrijk doel van het project Domus.
Domus behandelt niet. Zij brengt cliënten weer in de maatschappij door ze onder de aandacht te brengen van de GGZ en de verslavingszorg.

Het Domushuis is opgezet door het Leger des Heils. Domus trajectbegeleiding is gestart in Arnhem en Eindhoven. In Eindhoven wordt het eerste Domushuis geopend. Het Domushuis biedt 24-uurs begeleiding en heeft een capaciteit van 12 bedden.