Gemeente Eindhoven

Persbericht: 24 mei 2002, no. 84

Bomruiming in Eindhoven

Aanstaande woensdag 29 mei 2002 wordt in de nabijheid van Eindhoven Airport een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De gevolgen voor de omwonenden zijn beperkt. Niemand hoeft zijn huis te verlaten en slechts één weg wordt gedurende een uur of vier afgesloten.

De grond naast Eindhoven Airport wordt druk bebouwd. Op de nabijgelegen Vinex-locatie Meerhoven verrijzen in totaal zon zesduizend woningen. Iedere bouwfase wordt voorafgegaan door een onderzoek naar niet-geëxplodeerde explosieven uit de Tweede Wereldoorlog; zogenaamde blindgangers. De reden daarvan is dat het vliegveld in de oorlog herhaaldelijk is gebombardeerd. In de loop der jaren zijn rond het vliegveld ruim zestig bommen gevonden en onschadelijk gemaakt.

Onlangs is opnieuw een vliegtuigbom gevonden. Het betreft een vijfhonderdponder van Engelse makelij. De bom ligt op een diepte van zestig centimeter, op ongeveer honderd meter afstand van de mess van rijopleidingscentrum PIROC (defensieterrein). Omdat dit type bom soms spontaan ontploft, moet hij zo snel mogelijk onschadelijk worden gemaakt en worden afgevoerd. Voor alle zekerheid is de bom afgedekt met een dikke zandlaag en is de locatie omgeven door containers. Er is geen direct gevaar voor de omgeving.

Weinig gevolgen
Tijdens de demontage, op woensdag 29 mei aanstaande, moet een gebied rondom de bommen uit veiligheidsoverwegingen worden ontruimd. Het betreft landbouwgrond en defensieterrein. Er staan geen (bewoonde) woningen binnen de veiligheidszone. Tijdens de ruimingsoperatie, die start om 9.30 uur en ongeveer vier uur duurt, zal de Strijpsebaan zijn afgesloten.

Sein veilig via Omroep Brabant
Wanneer de operatie voltooid is, deelt Omroep Brabant mee dat het betreffende gebied is vrijgegeven. Omroep Brabant is te beluisteren via de kabel: 92,9 Mhz op de FM-band en via de ether op 87,6 Mhz op de FM-band.