Ministerie van Buitenlandse Zaken

actueel / Brieven aan het parlement

Verslag HLWG d.d. 10 april 2002
Afghanistan

Aan de Voorzitter van de Algemene Commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum
29 mei 2002
Behandeld
drs. E.M. Driessen

Kenmerk
DPV/JP-124/02
Telefoon
+31 (0)70 3486860

Blad
/3
Fax
+31 (0)70 3484006

Bijlage(n)
Verslag HLWG d.d. 10 april
E-Mail
edo.driessen@minbuza.nl

Betreft
HLWG

Zeer geachte Voorzitter,

Zoals aan Uw Kamer is toegezegd tijdens het Algemeen Overleg inzake de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Justitie, het verslag toe van de HLWG- bijeenkomst van 10 april 2002.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 10 APRIL

Samenvatting

De HLWG heeft het projectvoorstel van het IOM inzake de terugkeer van gekwalificeerde Afghanen behandeld. Ook is gesproken over eventuele coördinatie tussen de lidstaten van asiel- en migratiezaken met betrekking tot Afghanistan. Daarnaast is de conceptagenda voor de Troikabijeenkomst van de EU met de autoriteiten van Sri Lanka op 2 mei in Colombo aan de orde gesteld. Ook heeft de HLWG gesproken over het opnemen van een werkgroep voor Sociale Zaken en Migratie in het Associatie- en Stabilisatieakkoord met Albanië. Voorts heeft het Voorzitterschap informatie verschaft omtrent de tweede bijeenkomst van de werkgroep EU - Marokko voor Sociale Zaken en Migratie, de expertmissie naar Marokko inzake grenscontrole, de ministeriële ASEM -conferentie over migratiestromen in Lanzarote alsmede migratie- en asielzaken binnen de kaderovereenkomst voor een JBZ Euromed programma.

Verslag

Afghanistan
De HLWG heeft in aanwezigheid van het IOM gesproken over het projectvoorstel van het IOM gericht op het realiseren van een terugkeerproject voor Afghanen die op vrijwillige basis al dan niet tijdelijk willen terugkeren naar Afghanistan om daar te kunnen participeren in de wederopbouw van hun land. Nederland benadrukt dat het project moet aansluiten bij het Trustfund en in dit verband een brugfunctie moet vervullen. Nederland geeft aan voorstander te zijn van een multilaterale aanpak ten aanzien van de wederopbouw van Afghanistan en ziet het IOM hierbij als de belangrijkste uitvoerende instantie voor het terugkeerprogramma van het Trustfund. In dit kader is Nederland verheugd dat het IOM de uitvoerder is van dit project en laat weten hieraan deel te willen nemen. Voorts geeft Nederland aan dat de nadruk in het project in eerste instantie zou moeten liggen op tijdelijkheid van de terugkeer, maar dat permanente terugkeer ook mogelijk moet blijven. Ten slotte benadrukt Nederland de noodzaak van coördinatie met de Afghaanse Interim-regering en andere betrokken organisaties. Het Voorzitterschap geeft aan dat de oproep tot het indienen van projectvoorstellen onder budgetlijn B7-667 eind april in het Publicatieblad zal worden geplaatst. Eind juni is de sluitingsdatum voor het indienen van projectvoorstellen.

Tevens is gesproken over het tijdens de HLWG uitgedeelde document inzake coördinatie tussen de lidstaten van asiel- en migratiezaken die betrekking hebben op Afghanistan. Nederland geeft aan het voordeel van coördinatie in te zien, maar wil deze vooralsnog beperken tot het uitwisselen van informatie en rekening houden met 'elkaars' beleid. De Commissie zal een document rondsturen met daarin een omschrijving van de coördinatievormen waaraan zij denkt. Het onderwerp zal tijdens de HLWG van 8 mei opnieuw worden behandeld.

Sri Lanka

Het voorzitterschap bevestigt dat op 2 mei een Troikavergadering met de Sri Lankaanse autoriteiten zal plaatsvinden, waar geïnteresseerde lidstaten aan kunnen deelnemen. Nederland geeft aan deel te willen nemen.

Marokko

Het voorzitterschap doet verslag van de tweede vergadering van de Werkgroep EU - Marokko over Sociale Zaken en Migratie en de voorbereidingen voor de expertmissie naar Marokko inzake grenscontrole waaraan ook Nederland zal deelnemen, naast Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal. De missie is overigens uitgesteld tot na 8 mei.

Albanië

Er is gesproken over het opnemen van een Werkgroep Sociale Zaken en Migratie in het Associatie- en Stabilisatieakkoord met Albanië. Nederland geeft aan voorstander te zijn van een constructieve dialoog met Albanië via een dergelijke werkgroep, maar acht de koppeling met sociale zaken slechts complicerend. De werkgroep zou zich moeten beperken tot een dialoog over aan migratie gerelateerde onderwerpen.

Lanzarote

Het Voorzitterschap doet verslag over de ministeriële ASEM - conferentie op Lanzarote inzake migratiestromen, waar de 15 lidstaten en de Commissie met 10 Aziatische landen spraken over migratiestromen tussen Europa en Azië op basis van legale migratie, inclusief arbeidsmigratie, asiel en illegale migratie. In dat kader werd ook over terugkeer gesproken.

Euromed

Het Voorzitterschap gaat in op de kaderovereenkomst voor een JBZ Euromed programma. Tijdens de Europese Raad in Valencia moet het JBZ Euromed Programma worden goedgekeurd.

Kenmerk
Blad /1