Heijmans N.V.

Deel van activiteiten Philipp Holzmann voortgezet
Heijmans N.V. en de curator van Philipp Holzmann hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de overname van onderdelen van de vestigingen Düsseldorf, Frankfurt en München door Heijmans. Deze vestigingen bestrijken het westelijke en zuidelijke gebied van Duitsland op het gebied van met name hoogbouw en ingenieurbouw (tunnels, bruggen, viaducten, etc.).
Met de overname zijn, inclusief de reeds aangekondigde delen Dubbers Malden, Franki en Grafenwöhr, ongeveer 1.000 arbeidsplaatsen gemoeid. De over te nemen onderdelen zullen worden ondergebracht in een nieuw op te richten onderneming onder de naam Philipp Holzmann. Hierdoor wordt voorkomen dat de nieuwe onderneming wordt belast met onbekende risico's uit het verleden.
De omzet voor 2003 zal naar verwachting euro 325 miljoen bedragen inclusief de reeds aangekondigde onderdelen.
Definitieve afronding is, inclusief de benodigde toestemming van (overheids)instanties en de uitwerking van een deugdelijke financiering van de transactie, te verwachten rond 17 juni 2002.

Recentelijk is, onder andere in de Duitse media, onduidelijkheid ontstaan over de mogelijke ovename van onderdelen van Philipp Holzmann door Heijmans. Heijmans betreurt het als om welke reden dan ook de verwachting is gewekt dat zij het volledige Holzmann concern wilde overnemen. Heijmans benadrukt dat zij van begin af aan kenbaar heeft gemaakt geïnteresseerd te zijn in winstgevende activiteiten of activiteiten die vrij zijn van risico's uit het verleden. Dit is conform de strategie en het risicobeleid van Heijmans. De onderneming wil uitgroeien tot Europese speler door versterking van de marktpositie in Nederland en Duitsland. Zij wil dit realiseren door acquisitie van gezonde (activiteiten van) ondernemingen.

Tot 17 juni worden geen nadere mededelingen gedaan.

Heijmans NV

Achtergrondinformatie

Over Heijmans
Heijmans N.V. is in omzet de derde bouwonderneming in Nederland en marktleider in België. De aandelen van de in 1923 opgerichte onderneming zijn sinds 1993 genoteerd aan de Amsterdamse beurs Euronext. Heijmans N.V. is actief in de bouwnijverheid, vastgoedontwikkeling en aanverwante industrieën. De belangrijkste markten waarop Heijmans zich begeeft zijn: Wonen en Werken, Verkeer en Vervoer en Industrie en Productie. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Nederland waar Heijmans sterke grondposities bekleedt. Het hoofdkantoor staat in 's-Hertogenbosch. De markt wordt bediend vanuit een dicht netwerk aan vestigingen. Daarnaast is de onderneming actief in België en Duitsland. Bij Heijmans werken ongeveer 10.000 mensen.

Resultaten
In het boekjaar 2001 namen de bedrijfsopbrengsten toe met 46 procent tot ongeveer 2,3 mrd. euro. De netto winst van Heijmans steeg eveneens met ongeveer 46 procent tot 70,2 miljoen euro. Voor 2002 rekent Heijmans, ondanks gematigde macro- economische vooruitzichten, met verdere bedrijfsopbrengsten- en winststijgingen. De bedrijfsopbrengsten zullen, zonder acquisities, 2,5 miljard euro bedragen, met een nettowinst van 84 miljoen euro.

Groeidoelstelling
Door autonome groei en overnames is het concern erin geslaagd een top 3 positie te bezetten op de thuismarkt. De afgelopen 8 jaar is een gemiddelde omzetstijging gerealiseerd van 20%, waarvan 7% door autonome groei en 13% door acquisities. De gemiddelde winst bedraagt 30%. Concrete doelstelling voor 2006 is een omzet van 5 miljard euro waarvan 20% - 1 miljard euro - in het buitenland wordt gegenereerd. Hiermee zou Heijmans een top tien positie in Europa bekleden.

Strategie; focus op Europa
Vanuit een sterke binnenlandse positie met een focus op omringende landen streeft Heijmans naar een vooraanstaande positie op de toekomstige Europese markt. Daarbij wordt de zogenaamde 'olievlektheorie'gehanteerd; het verwerven van goed renderende bedrijven in aangrenzende gebieden. Dit wordt gerealiseerd door de acquisitie van kleine en middelgrote ondernemingen en door slagvaardig gebruik te maken van kansen in de markt. Een toekomstige overname van activiteiten van Philipp Holzmann sluit op die strategie aan. Bovendien zijn beide concerns bekend met elkaars werkwijze. Al vóór het concern in de problemen raakte, werkte Heijmans intensief samen met Philipp Holzmann, bijvoorbeeld bij de aanleg van de Westerscheldetunnel, de Sophiatunnel en de Hoge Snelheidslijn.