Ingezonden persbericht

Radder loopt 360 km wedstrijd

FRANKRIJK, 20020524 -- De Poortugaalse RWV-atlete Marleen Radder zal op 29 mei 2002 in Frankrijk aan de start staan van de monster-snelwandelwedstrijd Châlons en Champagne-Colmar over een afstand van 360 kilometer.

Deze afstand moet door de 51 jarige atlete bijna non-stop worden afgelegd. Er is slechts twee maal een verplichte rust. Tijdens deze rusten van één maal 2 uur en één maal 1 uur worden de deelnemers medisch gekeurd.

Radder liep Châlons-Colmar vier keer eerder in 1995 (6e), 1996 (3e), 1997 (1e) en 2001(1e). Marleen liep in 1997 haar winnende wedstrijd in 46 uur en 14 minuten (de wedstrijd ging toen over 345 km). Een hardnekkige blessure verhinderde deelname gedurende enkele jaren. In 2001 was ze weer voldoende hersteld en was er weer een goede conditie opgebouwd om zich te kwalificeren. De Nederlandse verraste de Franse pers door op grandioze wijze een directe strijd met haar concurentes aan te gaan. Ze liep een uitstekende wedstrijd en finishte als eerste na 49 uur en 24 minuten (360 km = 7,29 km/uur) voor de Russische Irena Putintseva.

Châlons-Colmar is een onderdeel van Paris-Colmar. De mannelijke deelnemers lopen van Neuilly Sur Marne, een voorstadje van Parijs naar Colmar, nabij de Duitse grens. Dat is een afstand van maar liefst 535 kilometer. De winnaar van 2001, Grzegorz-Adam Urbanowski deed daar toen 65 uur en 38 minuten over. De dames lopen 'slechts' 360 kilometer van Châlons en Champagen naar Colmar. Alleen na kwalifikatie mag worden deelgenomen. Aan de start staat dan ook de internationale snelwandeltop van de lange afstanden. Radder is de enige Nederlandse in het deelnemersveld.

Met Marleen Radder zal een begeleidingsteam van de Rotterdamse Wandelsport Vereniging (RWV) meegaan om haar gedurende de gehele tocht te helpen. Eten en drinken wordt haar tijdens het snelwandelen aangereikt. Afwisselend zullen snelwandelaars van de Rotterdamse Wandelsport Vereniging naast Marleen meelopen om haar tempo hoog te houden en te zorgen dat de slaap geen vat op haar krijgt. In het totaal bestaat de ploeg uit tien personen.

De start van de Parijs-Colmar vindt plaats op 29 mei 2002 om 18:00. De dames strarten dan voor een proloog van ongeveer 3 km. De heren gaan gelijk op weg naar Colmar. De volgende dag om 14:00 starten de dames in Châlons en Champagne. De finish van de eerste deelnemers wordt op 1 juni om ongeveer 16:00 verwacht. De laatste deelnemer zal pas na middernacht over de streep komen. Naar verwachting zal ruim de helft van de deelnemers de eindstreep in Colmar niet halen.



Ingezonden persbericht