Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Eindelijk een onderhandelingsresultaat HIBIN bereikt

Na lange onderhandelingsronden hebben de Bonden uiteindelijk op maandag 13 mei 2002 met de werkgevers in de HIBIN een onderhandelingsresultaat bereikt.

Hieronder een kort overzicht van het resultaat:

Loonsverhoging
Per 1 juli 2002 een verhoging van 3%, per 1 januari 2003 1,5%, per 1 juli 2003 1,25% en per 1 januari 2004 1,25%.
De duur van de CAO is 27 maanden. Dat betekent dat de CAO loopt van 1 januari 2002 tot en met 1 april 2004. Dat is een lange looptijd. De reden hiervan is dat de werkgevers alleen het bovenstaande loonbod deden in combinatie met deze looptijd. Gezien de ontwikkelingen elders in de markt is het loonbod van de werkgevers alleszins redelijk te noemen.

Overige afspraken
Wij hebben afspraken gemaakt over de nieuwe Wetten Poortwachter en de Wet Arbeid en Zorg. Voor de Wet Poortwachter geldt dat de werkgever volledig het loon moet doorbetalen bij onvoldoende reïntegratie-inspanningen door de werkgever. Voor de tweede wet wordt bijvoorbeeld het zorgverlof op wettelijk niveau geregeld. Dit zijn verbeteringen ten opzichte van de huidige CAO-afspraken.

Veel leden van de Dienstenbond CNV maakten zich zorgen over de door de werkgevers voorgestelde verplichte collectieve
ziektekostenverzekering. Deze is gelukkig door de werkgever ingetrokken.

De pensioenproblematiek
Er gaat op het punt van deze problematiek het volgende gebeuren: per 1 juli 2002 wordt de premie voor een periode tot 1 januari 2004 met
1,15% verhoogd. Deze premie komt volledig voor rekening van de werkgevers. Zo ook de toekomstige vrijval van die premie. Verder komt er een premie- verhoging van 1% (1/3e deel voor uw rekening) voor de aangepaste pre-pensioenregeling en overgangsregeling.

We verzoeken u als lid om aan ons door te geven of u met het resultaat instemt. Dat kan via het stemformulier dat u per post heeft ontvangen. Wanneer een meerderheid van de leden akkoord is, dan zal ook de Dienstenbond CNV de CAO voor de Handel in Bouwmaterialen tekenen. Het stembiljet moet vóór 15 juni 2002 aan ons zijn teruggestuurd! Wij zullen u daarna zo spoedig mogelijk op de hoogte brengen van de uitslag.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Martijn Donker. Telefoon: (035) 677 39 07.
Email: hilversum@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 29 mei 2002.