Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

23 mei 2002

Bijna kwart miljoen kinderen sluiten 2.000 straten af

Tijdens de 13e Nationale Straatspeeldag van 3VO op woensdag 29 mei a.s. vragen bijna 235.000 kinderen extra aandacht voor de verkeersonveiligheid in hun buurt. Dat doen ze door circa 2.000 straten af te sluiten. Het autoverkeer wordt dan een deel van de dag onder het motto Spel in uitvoering (net als bij ´werk in uitvoering´) geweerd met afsluithekken en speciaal voor deze dag ontworpen afzetlint.

De Nationale Straatspeeldag attendeert gemeentebesturen op een rechtstreekse manier op gevaarlijke verkeerssituaties waar kinderen elke dag mee te maken hebben. Onveilige plekken die ze niet alleen tegenkomen als ze buiten (willen) spelen, maar ook wanneer ze op weg zijn naar vriendjes en vriendinnetjes of naar en van school. De afgesloten straten worden op de Nationale Straatspeeldag gebruikt om te laten zien hoe kinderen onbezorgd en veilig buiten kunnen zijn.

Vorig jaar zijn er in het verkeer 50 kinderen tot en met 14 jaar om het leven gekomen. In dezelfde leeftijdscategorie moesten circa 2.000 meisjes en jongens na een verkeersongeval ernstig gewond in het ziekenhuis worden opgenomen. Kinderen zijn erg kwetsbaar in het verkeer. Hun bewegingsvrijheid wordt steeds meer beperkt door het drukke verkeer. Dit heeft ook ernstige gevolgen voor hun sociale en emotionele ontwikkeling.

De Nationale Straatspeeldag is een jaarlijkse actiedag voor veilig en kindvriendelijk verkeer. 3VO wil hiermee bereiken dat kinderen dagelijks veilig aan het verkeer kunnen deelnemen en veilig in woonwijken kunnen spelen. Kinderen spelen niet alleen buiten, maar zijn elke dag weer spelenderwijs onderweg. En dan moet het veilig voor hen zijn. Een speciale dag draagt bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid op andere dagen.

Door heel Nederland zijn er tijdens de Nationale Straatspeeldag volop activiteiten op straat. De jeugd kan volkomen veilig op straat spelen in afgesloten straten. In veel buurten hebben ouders en kinderen lijsten gemaakt van locale verkeersknelpunten die zij aanbieden aan de burgemeester of wethouder van verkeer. In sommige straten maken kinderen zelf verkeersborden en spandoeken om de aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid.

Meer informatie over de Nationale Straatspeeldag van 3VO is te vinden op www.3vo.nl/straatspeeldag. De speciale dag wordt ondersteund door de Zwolsche Algemeene, Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton, J/M vakblad voor ouders, diverse Regionale Organen voor de Verkeersveiligheid en een aantal gemeenten.