NOSW


29-06-2002: NOSW

Mogelijkheid voor 50.000 WAO-ers tot terugkeer op arbeidsmarkt


P E R S B E R I C H T

Utrecht, 29 mei 2002

Het NOSW, de nationale branchevereniging voor de sociale werkvoorzieningbedrijven heeft een plan bedacht om een grote groep arbeidsgehandicapte WAO-ers, die door diverse oorzaken maar moeilijk de weg terug naar de reguliere arbeidsmarkt weten te vinden, daarbij te helpen. Het NOSW wil dit doen door hen een tijdelijke oriëntatiefase aan te bieden bij haar leden, de sociale werkvoorzieningbedrijven. Het NOSW verzoekt de kabinetsinformateur aandacht aan het plan te besteden bij de opstelling van een toekomstig regeerakkoord.

Volgens de RWI (Raad voor Werk en Inkomen), zit in het huidige WAO-bestand een grote groep langdurug werkzoekende arbeidsgehandicapten die gemotiveerd en waarschijnlijk in staat is om weer aan het werk te gaan. Vooralsnog wodt aan reïtegratie van deze groep arbeidsgehandicapten weinig aandacht besteed. Tevens ervaren zij de bestaande administratieve systemen vaak als een te hoge drempel op hun weg terug naar de arbeidsmarkt.

In haar plan, dat het NOSW heeft opgesteld in overleg met de directies van de 93 sociale werkvoorzieningbedrijven in ons land, kunnen deze 50.000 arbeidsgehandicapte WAO-ers in staat worden gesteld zichzelf te melden voor een oriëntatiefase bij een werkvoorzieningbedrijf. Tijdens deze oriëntatie kan de arbeidsgehandicapte gedurende een aantal maanden weer werkritme en werkervaring opdoen en daarmee zelf een beter inzicht krijgen in zijn of haar mogelijkheden. Met behulp van een door het werkvoorzieningbedrijf tijdens de oriëntatiefase opgestelde rapportage, kan de gemotiveerde werkzoekende met een arbeidshandicap, sneller en adequater worden geholpen door UWV en CWI bij zijn of haar terugkeer op de reguliere arbeidsmarkt. Het NOSW wil met UWV nadere afspraken maken over de rapportage en de te volgen laagdrempelige werkwijze.

Binnen het NOSW-plan houdt de arbeidsgehandicapte gedurende de oriëntatiefase volledig recht op de WAO-uitkering. Deze fase dient zeker niet ter vervanging van de aanbestedingsprocedures van het UWV voor de reïntegratiemarkt of een aanmelding voor een arbeidsplaats in het kader van de Wet sociale werkvoorziening, maar betreft een op zichzelf staande dienstverlening. De sociale werkvoorzieningbedrijven en het NOSW zijn van mening dat de bij hen aanwezige expertise en infrastructuur aangewend kunnen worden om jaarlijks ten minste 12.500 arbeidsgehandicapte personen uit dit deel van het WAO-bestand op een verantwoorde en succesvolle wijze een start te laten maken met hun reïntegratietraject. Derhalve komt dit voor de komende kabinetsperiode neer op 50.000 arbeidsgehandicapten.

In de brief aan de kabinetsinformateur, vraagt het NOSW aan de toekomstige regering de juiste voorwaarden te scheppen die noodzakelijk zijn om de uitvoering van het plan mogelijk te maken. Een afspraak hierover in het regeerakkoord zou bijdragen aan een adequate, individuele en laagdrempelige aandacht voor de arbeidsgehandicapte en zijn of haar reïntegratie naar de arbeidsmarkt.