Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

28-05-2002
Grondprijs mag eigenbouw niet belemmeren

AMSTERDAM - De hoogte van de grondprijzen mag geen belemmering zijn voor de bevordering van de eigenbouw door burgers. Dat zei demissionair staatssecretaris Remkes van VROM op een werkconferentie over particulier opdrachtgeverschap in Emmen. Remkes reageerde op geluiden als zou het vooral voor mensen met lage en middeninkomens te duur zijn om een kavel te kopen en daarop hun eigen huis te bouwen.

De bevordering van het particulier opdrachtgeverschap is een belangrijke doelstelling van het woonbeleid van het demissionaire kabinet. In totaal zouden over een paar jaar bij een derde van de nieuwbouw de burgers zelf als opdrachtgever moeten optreden. In de noordelijke provincies wordt dit percentage al gehaald, al blijven de grotere steden achter. Bovendien dreigt het particulier opdrachtgeverschap terug te lopen. Projectontwikkelaars hebben op dit moment veel grond in bezit. Zij zouden niet bereid zijn deze te verkopen aan eigenbouwers of aan gemeenten die vrije kavels willen uitgeven. Staatssecretaris Remkes kondigde aan dat op landelijk niveau nu wordt gewerkt aan instrumenten om ontwikkelaars tot medewerking te dwingen.

Volgens Remkes is er bij gemeenten nog veel te veel reserve om de eigenbouw door burgers te stimuleren. Kritiek als zou deze tot lelijke architectuur leiden, legde de staatssecretaris naast zich neer. "Het is veel belangrijker dat de burger in staat wordt gesteld zijn eigen woonwensen te realiseren. We moeten immers niet bouwen voor de wethouder, maar voor de bewoners", aldus Remkes. Hij zei dat er mogelijkheden zijn om de eigenbouw door mensen met een lager inkomen te stimuleren. De meeste kansen daarvoor bieden de catalogusbouw (waarbij mensen uit een catalogus een kant-en-klaar ontwerp kiezen) en initiatieven waarbij groepen bewoners samen als opdrachtgever optreden. Door als groep op te treden, kunnen de kosten worden gedrukt, zo stelde de bewindsman. (bron: Woonkrant.nl)

Copyright Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (V.B.O.), typefouten voorbehouden