Ingezonden persbericht
Persbericht
Sinta Wullur verkozen tot Toondichteres des Vaderlands
Vrijdag 24 mei 2002 heeft de Stichting Vrouw en Muziek bekend gemaakt dat componiste Sinta Wullur is verkozen tot Toondichteres des Vaderlands. Dit gebeurde tijdens de salon Korte metten met verborgen wetten, waar gedebateerd werd over de positie van vrouwen in het huidige Nederlandse muziekleven.
De verkiezing van de Toondichteres des Vaderlands was een reactie op de verkiezing van Toondichter des Vaderlands die het VPRO televisieprogramma Vrije Geluiden eerder uitschreef. Voor deze laatste verkiezing kon gestemd worden via internet, waar een lijst gepubliceerd was met namen. De kandidatenlijst bevatte echter slechts twee vrouwelijke componisten, te weten Astrid Kruisselbrink en Solex alias Liesbeth Esselink.
Zonder afbreuk te willen doen aan de muziek en de verkiezing van Louis Andriessen tot Toondichter des Vaderlands, heeft de Stichting Vrouw en Muziek de aandacht willen vestigen op de onzichtbaarheid van vrouwelijke componisten in Nederland. Het ontbreken van vrouwen op de kandidatenlijst betekent namelijk niet dat in Nederland geen goede vrouwelijke componistes zouden zijn, maar dat hun namen en muziek bij publiek, journalisten, programmeurs enzovoorts te weinig bekend zijn. De Stichting Vrouw en Muziek riep daarom iedereen op, via haar website, de Toondichteres des Vaderlands te kiezen.
Aan Sinta Wullur werd een oorkonde uitgereikt en door de Stichting Vrouw en Muziek een compositieopdracht verleend ter waarde van 3000 euro.
De invulling van de Toondichteres des Vaderlands zal in overleg met de componiste nader vastgesteld worden.
Sinta Wullur
De winnares is een componiste wier muziek zich op een interessant breukvlak bevindt van westerse en oosterse muziek. Ze is geboren in Indonesië en woont sinds haar tiende jaar in Nederland. Ze studeerde in Nederland compositie, maar leerde op Bali de Balinese gamelan spelen en later ook de West-Javaanse gamelan. Sinta Wullur liet een chromatische gamelan bouwen. Enige jaren geleden richtte ze haar eigen gamelan ensemble, Multi-foon, op waarvan ze artistiek leider is.
Voor nadere informatie:
Stichting Vrouw en Muziek
Swammerdamstraat 38
1091 RV Amsterdam
Tel 020 694 7317
Fax 020 694 7258
www.vrouwenmuziek.nl