Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 28 mei 2002

Aan de redactie

Vrachtauto's staan door fileleed tien procent van de tijd stil

Vrachtauto's staan als gevolg van fileleed ruim tien procent van de tijd stil. Dat blijkt uit een onderzoek van Transport en Logistiek Nederland onder 1250 leden. Gemiddeld wordt een vrachtauto binnen Nederland 45,3 uur per week ingezet. Van die 45,3 uur gaat 4,7 uur verloren door vertraging als gevolg van files. De verloren uren leiden tot een kostenpost van 1,2 miljard euro.

Hoewel demissionair minister Netelenbos (V en W) vorig jaar zei dat de fileproblematiek was afgenomen, geven de transportondernemers aan dat de problemen juist groter zijn geworden. Volgens bijna zestig procent van de ondernemers is de fileduur toegenomen. Zo'n 35 procent spreekt van gelijkblijvende files en slechts 6 procent zegt dat het probleem minder is geworden.

Maar liefst 84 procent van de ondervraagden neemt bij dreigende files maatregelen voordat de vrachtauto's op weggaan. Het gaat om de volgende maatregelen: aanpassen laad- en lostijden (35 procent), aanpassen routes (30 procent), chauffeurs vragen collega-chauffeurs te waarschuwen (15 procent, planners de files laten doorgeven aan de chauffeurs (14 procent).

In de provincie Utrecht worden de meeste verliesuren gemaakt, namelijk gemiddeld 13,8 procent. Op de tweede plaats staat Zuid-Holland (11,8 procent), gevolgd door Noord-Holland met 11,6 procent. De provincie Overijssel scoort het laagst met 5,5 procent, gevolgd door Drente, Friesland en Gelderland.

Ook is gevraagd waar de bedrijven het meest hinder hebben van files. Van alle transportondernemers ervaart 21 procent files binnen de eigen regio, 34 procent buiten de eigen regio en 45 procent zowel binnen als buiten de eigen regio. Transportondernemers in Flevoland, Gelderland en Zeeland hebben in hun eigen regio het minst last van files. Sterker nog, in Flevoland hebben bedrijven alleen buiten hun eigen regio hinder van files. Ondernemers in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland hebben juist in hun eigen regio veel last van files.

Voor nadere informatie en grafieken kunt u zich wenden tot de afdeling Public Relations en Voorlichting, woordvoerder Clarisse Buma, 079-3636115.